Η αίθουσα στον ημιώροφο κεντρικού ξενοδοχείου στο Σύνταγμα ήταν κατάμεστη από γυναίκες. Στο πρώτο πάνελ της συζήτησης στην εκδήλωση «High Heels on High Hills», την οποία διοργάνωνε η ICAP Group, συνέθεταν γυναίκες - υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, οι οποίες πατώντας σταθερά στις «ψηλές γόβες τους» κατάφεραν να ανέβουν στην κορυφή των επιχειρήσεων που διοικούν.
Μιλώντας απευθυνόμενες στο κοινό μετέφεραν τη δική τους εμπειρία από το ταξίδι τους στον χώρο των επιχειρήσεων, καταρρίπτοντας το στερεότυπο που θέλει η θέση στην κορυφή να ανήκει μόνο στους άνδρες.
Τρεις από αυτές τις γυναίκες - η Αναστασία Μάνου, διευθύνουσα σύμβουλος της White Fox, η Νέλλυ Κάτσου, αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Pharmaten, και η Μαρίκα Λάμπρου, διευθύνουσα σύμβουλος της Singular Logic - μιλούν στα «ΝΕΑ» για την επαγγελματική και προσωπική τους πορεία. Με διαφορετικές αφετηρίες και πορεία, αλλά με κοινή κατάληξη στο τιμόνι μεγάλων επιχειρήσεων, αποδεικνύουν ότι η γυναικεία φύση είναι συμβατή με την επιχειρηματικότητα και πως η επιχειρηματική επιτυχία μπορεί να βασιστεί σε... γυναικεία χαρακτηριστικά, όπως είναι η υπομονή, η επιμονή και η υπευθυνότητα.
Και οι τρεις έχουν επί χρόνια επιτυχημένη καριέρα στους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται αποδεικνύοντας πως, παρά το γεγονός ότι η επιχειρηματικότητα και η... κορυφή είναι γένους θηλυκού, δεν χαρίζονται με ευκολία στις γυναίκες.
Η Νέλλυ Κάτσου καταθέτει από τη δική της πορεία στο τιμόνι της επιχείρησής της ότι «η συνύπαρξη στην ηγεσία της ίδιας επιχείρησης ενός άνδρα και μιας γυναίκας έχει δυναμική συνέργεια, με άμεσα αποτελέσματα». Υποστηρίζει θερμά ότι πρέπει να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε άνδρες και γυναίκες με βάση την αξία τους. Επίσης, η προσωπική της εμπειρία έχει αποδείξει ότι μπορεί να συμβαδίσει η οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή, έστω και με δυσκολίες κάποιες στιγμές. Εξαρτάται όμως από τον καθένα το πώς θα το διαχειριστεί, όπως σημειώνει.
Η Μαρίκα Λάμπρου θυμάται ότι πριν από αρκετά χρόνια τής πρότειναν να αναλάβει κάτι εντελώς άγνωστο για την έως τότε εμπειρία της που θα την οδηγούσε, όπως έλεγαν όλοι, στην αποτυχία με μαθηματική ακρίβεια. Ωστόσο τονίζει: «Κράτησα τη συμβουλή ενός εξαιρετικού μάνατζερ να είμαι "ανοιχτόμυαλη" και αποφάσισα να ανατρέψω τα "κλασικά" μαθηματικά. Τίποτα δεν είναι ανέφικτο, αν το αποφασίσεις και κατευθύνεις σωστά τις προσπάθειές σου».
Η Αναστασία Μάνου δεν έχει σκεφτεί ποτέ ότι θα ήταν ευκολότερα τα πράγματα αν ήταν άνδρας. «Ειδικά όταν είσαι επιχειρηματίας, δεν ανταγωνίζεται το φύλο αλλά η επιχείρησή σου με τις άλλες επιχειρήσεις της αγοράς», εξηγεί. Επίσης, αναφερόμενη στην αναζήτηση προσωπικής και επαγγελματικής ισορροπίας δεν κρύβει ότι «πρέπει να αγωνιστείς πολύ και σε πολλά επίπεδα για να τα πετύχεις, και να αποδεχθείς ότι πρέπει να διαμορφώνεις τις προτεραιότητές σου συχνά κατά τη διάρκεια του χρόνου».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από