Με συγκεντρώσεις, στάσεις εργασίας σήμερα και αύριο, αλλά και αποχή από τα καθήκοντά τους το Σαββατοκύριακο συνεχίζουν οι δημοτικοί υπάλληλοι, ενώ στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν ήδη από χθες και οι εκπαιδευτικοί. Αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο και η ΓΣΕΕ αποφάσισε από κοινού με την ΑΔΕΔΥ την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας την ερχόμενη Τρίτη.

Η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων προχωρεί επίσης σήμερα σε παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Μετά την προχθεσινή απόφαση της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ), ξεκίνησαν από χθες οι καταλήψεις σε δημοτικά κτίρια ενώ πραγματοποιήθηκαν και πορείες διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Τη στήριξη της διοίκησης για το θέμα της διαθεσιμότητας των δημοτικών αστυνομικών και την κατάργηση των σχολικών φυλάκων έχουν οι εργαζόμενοι στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους εξυπηρετώντας μόνο έκτακτες και επείγουσες υποθέσεις, προκειμένου να μη δημιουργήσουν προβλήματα στους πολίτες.

Στη συνέλευση παρέστη και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος αποδέχθηκε το αίτημα που είχαν υποβάλει νωρίτερα οι εργαζόμενοι στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να συγκληθεί αύριο έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα. Ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι ο δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη Δημοτική Αστυνομία, ούτε τα σχολεία μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς φύλακες.

«Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις από ανθρώπους που υπηρέτησαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν αυτή λειτουργούσε με άλλους κανόνες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τη στάση της ηγεσίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ. «Αυτοί οι κανόνες όμως δεν υπάρχουν πια. Χρεοκόπησαν μαζί με τη χώρα», πρόσθεσε.

Οι δήμαρχοι αναμένεται, πάντως, σήμερα να αποφασίσουν για τη στάση που θα τηρήσουν έναντι του μέτρου της διαθεσιμότητας, με τις συζητήσεις για το αίτημά τους περί ενδοδημοτικών μετακινήσεων υπαλλήλων για την επόμενη φάση να βρίσκονται σε εξέλιξη και να έχουν θετική υποδοχή από τις ηγεσίες των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών.