Το δίλημμα μεταρρυθμίσεις ή οριζόντιες απομακρύνσεις υπαλλήλων ρίχνει στο τραπέζι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θέλοντας να αποφύγει το ενδεχόμενο στο επόμενο ραντεβού με την τρόικα να βρεθεί για άλλη μία φορά χωρίς τα ονοματεπώνυμα υπαλλήλων που θα καλύψουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις για διαθεσιμότητα και απολύσεις.

Με το χαρτί των οριζόντιων καταργήσεων θέσεων και απομακρύνσεων υπαλλήλων, που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, είναι διατεθειμένο να προχωρήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης δομών και εξεύρεσης πλεονάζοντος προσωπικού από υπουργεία και άλλους φορείς που θα τεθεί στη διαθεσιμότητα. Τις δύο διαδικασίες, οι οποίες μπορεί να ακολουθηθούν στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας – κινητικότητας, περιέγραψε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πρώτη προβλέπει τον προσδιορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού, την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα και εν συνεχεία την αξιολόγηση και την κατανομή του σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου.

ΚΟΙΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ. «Η κινητικότητα είναι κοινός στόχος. Θα πρέπει όλοι να συνεργαστούν για να μη χρειαστούν οριζόντια μέτρα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο περιγράφοντας το εναλλακτικό σενάριο, σε περίπτωση δηλαδή που δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης, ανέφερε την υπαγωγή ολόκληρων ομάδων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και τη μετακίνησή τους.

Από το περιβάλλον του υπουργού υπογράμμιζαν μάλιστα ότι σε περίπτωση καθυστερήσεων οι υπαίτιοι –ακόμη και υπουργοί –θα κατονομαστούν, εάν απαιτηθεί ακόμη και δημοσίως. «Αν φτάσει ο ερχόμενος Νοέμβριος και οι φορείς πουν ότι δεν έχουν καθόλου πλεονάζον προσωπικό, τότε θα οδηγηθούμε για άλλη μία φορά σε οριζόντια μέτρα», διευκρίνιζαν στελέχη του Δημοσίου.

«Πολλοί στο παρελθόν ήθελαν να πετάξουν την μπάλα στην κερκίδα. Κάποια στιγμή πρέπει να τη μαζέψουμε και αυτό δεν αφορά μόνον τις μνημονιακές δεσμεύσεις», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ότι, ανεξαρτήτως των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που τίθενται λόγω τρόικας, η διαδικασία της κινητικότητας είναι ένα σωστό μέτρο για την ανανέωση του Δημοσίου.

Κλειδί πάντως για την τύχη των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα προκειμένου να μη δουν την οριστική έξοδο από το Δημόσιο, όπως επανέλαβε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποτελεί ο τρόπος πρόσληψής τους. Υπό το πρίσμα αυτό χαρακτήρισε μειωμένες τις πιθανότητες μετακίνησης σε άλλους φορείς υπαλλήλων οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Ο ίδιος μάλιστα χρησιμοποίησε τον όρο «σκληρό ΑΣΕΠ», χωρίς να εξειδικεύεται επί του παρόντος εάν σε αυτόν εμπίπτουν μόνον γραπτοί διαγωνισμοί ή και προκηρύξεις που έγιναν από φορείς με διαδικασίες και υπό τον έλεγχο της ανεξάρτητης Αρχής.

Ωστόσο ο αριθμός των διαθέσιμων υπαλλήλων οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την οριστική απόλυση συναρτάται, κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη, και με άλλες παραμέτρους. Δεδομένο είναι ότι, αν γίνουν δεκτοί από την τρόικα οι απολυμένοι της ΕΡΤ, απαιτείται σε κάθε περίπτωση να βρεθούν προς απόλυση άλλοι 2.000 υπάλληλοι εντός του έτους και 11.000 για το 2014.

Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην απαίτηση αυτή μπορούν να συμβάλουν –περιορίζοντας αντίστοιχα τους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα που θα απομακρυνθούν –όσοι επίορκοι τεθούν οριστικά σε αργία, καθώς και εργαζόμενοι σε νομικά πρόσωπα που θα καταργηθούν.

ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ. Ερώτημα παραμένει το αν θα συνυπολογιστούν οι περίπου 4.000 συμβασιούχοι που απασχολούνται με προσωρινές διαταγές και βάσει των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου θα πρέπει έως το τέλος του έτους να έχουν γίνει οι δίκες για την παραμονή τους ή μη στο Δημόσιο.

Βάσει των σημερινών δεδομένων του Μνημονίου, δεν περιλαμβάνονται στο καλάθι των απολύσεων, αλλά στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμούν ότι, αν προχωρήσουν οι διαδικασίες και τα υπόλοιπα μέτρα της διαθεσιμότητας, η τρόικα ενδέχεται να επανεξετάσει τον πιθανό συνυπολογισμό τους.