Σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γερμανία βρίσκεται η Κομισιόν για το μέλλον της τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση σχέδιο που παρουσίασε χθες ζητεί τη δημιουργία Ενιαίου Μηχανισμού Διάλυσης (Single Resolution Mechanism - SRM), ο οποίος θα προετοιμάζει και θα αναλαμβάνει αναδιαρθρώσεις για οποιεσδήποτε από τις 6.400 ευρωπαϊκές τράπεζες. Το σημαντικό στην πρόταση αυτή είναι ότι την τελική απόφαση για το πότε θα διαλύεται μια τράπεζα θα την έχει η Κομισιόν, αφού προηγουμένως θα έχει συμβουλευθεί την ΕΚΤ, η οποία θα ασκεί εποπτεία στις τράπεζες και στις εθνικές κυβερνήσεις.
Η δημιουργία του SRM αποτελεί βασικό βήμα για την τραπεζική ένωση υπό την εποπτεία της ΕΚΤ. Η επιθυμία της Κομισιόν να έχει η ίδια τον τελικό λόγο για τη διάλυση τραπεζών, όμως, δημιουργεί φόβους για μείωση της εθνικής κυριαρχίας, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Βερολίνου.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Η πρόταση «δίνει στην Κομισιόν εξουσίες τις οποίες πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να έχει με βάση τις ισχύουσες συνθήκες», ήταν η άμεση παρέμβαση του εκπροσώπου της Ανγκελα Μέρκελ, του Στέφεν Ζάιμπερτ. «Θεωρούμε ότι η πρόταση (της ΕΕ) που έχει πέσει στο τραπέζι δυστυχώς θα επιβραδύνει αντί να επιταχύνει την πορεία προς την τραπεζική ένωση», συμπλήρωσε. Την αντίθεσή του στις προτάσεις της Κομισιόν εξέφρασε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Από την πλευρά του, ο επίτροπος της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να περιμένουν να αλλάξουν οι συνθήκες για να λυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα. «Ξέρουμε ποια είναι τα προβλήματα και πώς να τα αντιμετωπίσουμε. Βρήκαμε λοιπόν τρόπο να το κάνουμε με την υπάρχουσα συνθήκη», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρνιέ και με βάση τις νέες προτάσεις της Επιτροπής, διασφαλίζεται ότι τα δημόσια χρήματα θα χρησιμοποιούνται μόνον ως έσχατη λύση για την αποφυγή των συστημικού χαρακτήρα κινδύνων.
Επί της ουσίας αυτό που ενοχλεί τη Γερμανία είναι ότι, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπαρνιέ πρότεινε χθες όχι μόνο τη δημιουργία του SRM, αλλά και ενός Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης των Τραπεζών που θα προικοδοτηθεί από όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και το οποίο θα μπορεί να παρεμβαίνει στις νυν και στις μελλοντικές χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Κάτι που η Γερμανία κάθε άλλο παρά επιθυμεί, ισχυριζόμενη ότι οι δικές της τράπεζες είναι κατά τεκμήριο υγιείς.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ. Αναλυτικότερα, με βάση τις χθεσινές προτάσεις Μπαρνιέ προβλέπονται τα εξής: Τον κεντρικό ρόλο της εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων στο μέλλον θα τον έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία ως εποπτική Αρχή θα επισημαίνει πότε μια τράπεζα στην ευρωζώνη ή σε κράτος-μέλος που συμμετέχει στην τραπεζική ένωση αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και πρέπει να εξυγιανθεί.
Παράλληλα, προτείνεται η θέσπιση ενός ενιαίου συμβουλίου-μηχανισμού εξυγίανσης, αποτελούμενου από εκπροσώπους της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιων εθνικών Αρχών (της χώρας όπου η εν λόγω τράπεζα έχει την έδρα της, καθώς και υποκαταστήματα ή/και θυγατρικές). Ο μηχανισμός αυτός θα προετοιμάζει την εξυγίανση της τράπεζας και θα καθορίζει ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την εξυγίανσή της.
Κατόπιν θα γίνονται οι απαραίτητες συστάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα αποφασίζει αν και πότε πρέπει να τεθεί η τράπεζα υπό καθεστώς εξυγίανσης. Την εκτέλεση του σχεδίου εξυγίανσης θα αναλαμβάνουν, στη συνέχεια, οι εθνικές Αρχές εξυγίανσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από