Η αυστηρή κριτική στις ηγεσίες των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και παράλληλη πρόσκληση στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ είναι το χαρακτηριστικότερο σημείο της ομιλίας του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης του συνεδρίου που θα σηματοδοτήσει την ίδρυση του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας μπροστά σε 3.000 συνέδρους στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο, στο Φαληρικό Δέλτα, έκανε λόγο για ιστορικό συνέδριο αριστερής επανίδρυσης προκειμένου «αριστεροί και αριστερές όλων των γενεών, δημοκράτες και πατριώτες από διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, από διαφορετικές παραδόσεις, από διαφορετικές θεωρήσεις, να διατρανώσουμε την ετοιμότητά μας και την πίστη μας να αναλάβουμε την ευθύνη της ανατροπής της μνημονιακής τυραννίας και της παλαιοκομματικής φαυλοκρατίας.

Πάντως η απουσία απο το Συνέδριο που συζητήθηκε ήταν αυτή του Μ. Γλέζου. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς δεν αποδέχθηκε την θέση στο τιμητικό προεδρείο του συνεδρίου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είχε ανακοινωθεί μία ημέρα νωρίτερα χωρίς συνεννόηση μαζί του.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι ο κ. Γλέζος θέλησε να εκδηλώσει εμπράκτως την διαφωνία του με την απόφαση της διάλυσης των συνιστωσών και απομένει πλέον να ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η σχέση του με τον νέο ΣΥΡΙΖΑ.

»Να κυβερνήσουμε το τόπο στη πιο δύσκολη στιγμή της νεότερης ιστορίας του, με στόχο να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια του Ελληνικού λαού

Η ομιλία του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:

«Ολες οι γερασμένες δυνάμεις της χώρας, όλες οι γερασμένες δυνάμεις του παλιού κόσμου που φεύγει, είπε χαρακτηριστικά, ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα.

»Τα κόμματα του χθες, τα υπεύθυνα για το κατάντημα της χώρας και του λαού, που έριξαν την οικονομία στα βράχια, οι ακροδεξιοί του κου Σαμαρά και του κου Βορίδη, οι καιροσκόποι του κυρίου Βενιζέλου, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, οι βαρόνοι των μίντια και της οικονομικής διαπλοκής, οι φοροφυγάδες των διαφόρων λιστών με τις αφορολόγητες καταθέσεις, οι πλιατσικολόγοι της δημόσιας περιουσίας, οι δανειστές της διεθνούς τοκογλυφίας.

»Όλοι τους ενώθηκαν για να μας αντιμετωπίσουν. Γιατί βλέπουν τις μέρες της εξουσίας τους να είναι μετρημένες. Γιατί φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ, μα πιο πολύ ακόμα φοβούνται τη δύναμη του λαού μας και την ίδια τη δημοκρατία. Για αυτό και βάλθηκαν να την ανατρέψουν. Φοβούνται ότι ο λαός μας θα βάλει τέλος στην παντοδυναμία τους. Σε αυτό το προσκλητήριο, είπε χαρακτηριστικά έχουν όλοι και όλες την ισότιμη θέση που τους αναλογεί:

»Οι αγωνιστές της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης.

Οι σύντροφοι της ΕΔΑ και της Νεολαίας Λαμπράκη.

Οι μαχητές της αντιδικτατορικής πάλης.

Ο πολιτικός πλούτος της Μεταπολίτευσης.

Αλλά και ο πλούτος των κινημάτων, νέων και παλιών.

ΟΙ δεσμεύσεις που θα αλλάξουν την Ελλάδα»

Ο κ. Τσίπρας, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις του τις οποίες θα εφαρμόσει ως κυβέρνηση.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Δεσμευόμαστε για ριζοσπαστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

»Με δυνατότητα δημοψηφισμάτων, γιατί ο λαός πρέπει να είναι συμμέτοχος στις κρίσιμες αποφάσεις.

Με απλή αναλογική, γιατί κάθε ψήφος έχει την ίδια ισχύ.

Με ανώτατο όριο βουλευτικής θητείας, γιατί ο «βουλευτής» δεν είναι επάγγελμα.

Με κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, γιατί με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τίποτα δεν θα παραγράφεται.

»Δεσμευόμαστε για εκδημοκρατισμό στη λειτουργία των ΜΜΕ

Με διαδικασίες αδειοδότησης από μηδενική βάση. Γιατί το επάγγελμα του καναλάρχη πρέπει να πάψει να είναι το μόνο κλειστό επάγγελμα στη χώρα..

»Με στήριξη στα συνεργατικά δημοσιογραφικά εγχειρήματα. Με αδειοδότηση κοινωνικών οργανώσεων και φορέων. Γιατί η ενημέρωση δεν μπορεί να συναρτάται με την κερδοσκοπία.

»Με διασφάλιση της νόμιμης λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, γιατί η απαξίωση του υπηρετεί το καθεστώς ασυδοσίας. Και βέβαια με ισχυρή δημόσια ΕΡΤ.

»Γιατί με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση η δημόσια τηλεόραση δεν θα είναι παρίας αλλά κυρίαρχος παίχτης στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή παρανομεί. Και αναρωτιόμαστε: Υπάρχει ένας εισαγγελέας για να ζητήσει το λόγο από τους υπεύθυνους για το μαύρο υπουργούς;

Δεσμευόμαστε για ριζική αλλαγή στη δημόσια διοίκηση και το κοινωνικό κράτος

»Με τη κατάργηση του Καλλικράτη και τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση

Με τις περιφέρειες να είναι βασικοί θεσμοί ανάπτυξης και τους δήμους συνδιαμορφωτές του κοινωνικού κράτους.

Με τη δημόσια περιουσία όχι να εκποιείται αλλά να αποδίδεται στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να αποκατασταθεί η ρημαγμένη από το PSI περιουσία τους.

Δεσμευόμαστε για την καταπολέμηση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων.

»Με παρέμβαση στο πτωχευτικό δίκαιο

Με άρση της απελευθέρωσης απολύσεων από τον ιδιωτικό τομέα

Χωρίς απολύσεις από το δημόσιο τομέα.

Με ρήτρα απασχόλησης, ώστε όποιος επιδοτείται από δημόσιο χρήμα, είτε ευρωπαϊκό είτε ελληνικό, να υποχρεούται να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης.

Με τόνωση της ζήτησης των λαϊκών τάξεων. Γιατί κάθε ευρώ που παίρνει ο φτωχός το δαπανά, και κινεί την οικονομία. Δεν το αποθησαυρίζει. Δεν το στέλνει στην Ελβετία. Δε θα βρούμε κανένα φτωχό στη Λίστα Λαγκάρντ.

Και βέβαια με ολόπλευρη ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και δομών κοινωνικής αλληλεγγύης.

Δεσμευόμαστε για άμεσα μέτρα ανακούφισης από τη φτώχεια.

»Με μια νέα σεισάχθεια για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Με φορολογική ελάφρυνση για τους μη έχοντες.

Με τα προγράμματα «Σπίτι για όλους» και «Τροφή για όλους»

Με εγγυημένη πρόσβαση στα βασικά αγαθά, της ενέργειας, του νερού, της τηλεπικοινωνίας, του φαρμάκου, της μετακίνησης.

Δεσμευόμαστε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας

»Διότι ανάπτυξη δε γίνεται με τον Τουρισμό του all inclusive που δεν αφήνει τίποτα στην τοπική οικονομία. Ούτε με το ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%. Διότι ανάπτυξη δεν είναι να καταστρέψετε την Χαλκιδική, για να ευνοηθούν οι μονίμως ευνοούμενοι.

»Διότι με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση η Χαλκιδική θα σωθεί. Δε θα καταστραφεί. Το περιβάλλον θα προστατευθεί. Δεν θα ισοπεδωθεί. Διότι ανάπτυξη δε γίνεται χωρίς δημόσιες τράπεζες, που θα βοηθούν τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις Διότι ανάπτυξη δε γίνεται με την αγροτική γη ερημωμένη και τους αγρότες να αδυνατούν να παράξουν και τη Αγροτική Τράπεζα στα ιδιωτικά συμφέροντα. Διότι ανάπτυξη δε γίνεται επαιτώντας την εξαγορά των δημοσίων επιχειρήσεων με φυσική κατάληξη το φιάσκο».

Μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του αφιέρωσε ο κ. Τσίπρας στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα καλώντας ουσιαστικά τις συνιστώσες που διαφωνούν να μη επιμείνουν στη διαφωνία τους. Είπε χαρακτηριστικά:

«Ο ώριμος μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό δημοκρατικό κόμμα, δεν είναι αποκλειστικά μια εσωτερική μας υπόθεση, αλλά αποτελεί μια μείζονα ανάγκη για τα λαϊκά στρώματα.

»Απέναντι σε ένα πολιτικό-οικονομικό σύμπλεγμα που είναι αποφασισμένο να μη χαρίσει ούτε πόντο απ’ όσα κέρδισε στα χρόνια της κυριαρχίας του, προβάλλει το καθήκον της συγκρότησης μιας πολιτικής δύναμης ισχυρής, αποφασιστικής, ενιαίας, μαζικής.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών είναι το απαραίτητο εκείνο εργαλείο για να οργανώσουμε καλύτερα την αυθεντική πολιτική εκπροσώπηση των δυνάμεων της εργασίας. Έχω πει πολλές φορές ότι ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ, δε θα είναι ένα κόμμα, σαν όλα τα άλλα. Γιατί για εμάς το κόμμα δεν είναι αυτοσκοπός. Το κόμμα δεν είναι οι γραφειοκρατίες δομές. Το κόμμα δεν είναι το εφαλτήριο κοινωνικής ανόδου των «επιτηδείων».

»Το κόμμα δεν είναι σημαία ευκαιρίας για προσωπικές στρατηγικές ή για στρατηγικές μικρο-ομάδων. Το κόμμα είναι το «σπίτι» του κάθε εργαζόμενου, του κάθε άνεργου, του κάθε φτωχού ανθρώπου. Το κόμμα είναι αυτό που δεν θα αφήσει κανέναν άνθρωπο μόνο του στην κρίση. Το κόμμα που συγκροτούμε είναι η συλλογική έκφραση των «από κάτω», των ανθρώπων που ζουν από τον κόπο της εργασίας τους.

»Η άποψη ότι μπορεί να υπάρξει «εφαρμογή του Μνημονίου» με κοινωνική ευαισθησία και «κόκκινες γραμμές», ο «αριστερός κυβερνητισμός» δηλαδή που εξέφρασε κυρίως η ΔΗΜΑΡ το προηγούμενο διάστημα και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ, αποδείχτηκε όλον τον τελευταίο χρόνο πόσο ανεδαφικός και έωλος είναι».

»Η ηγεσία Σαμαρά και η ηγετική ομάδα γύρω από αυτόν, γνωρίζει πολύ καλά ότι η σταθερότητα της Κυβέρνησής του περνάει από την πλήρη υποταγή στις διαταγές των δανειστών και των Μνημονίων, και επομένως θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από αυταρχισμό, αντισυνταγματικές πρακτικές, ασφυκτικό περιορισμό της δημοκρατίας.

»Ο ιδεολογικός της λόγος επανέρχεται στις ράγες της εμφυλιοπολεμικής δεξιάς, αναδεικνύοντας ένα πρωτοφανή αλλά και ιστορικά αφύσικο ρεβανσισμό απέναντι στην Αριστερά και την κοινωνία.

»Η ιδεοληψία των φανατικών της σημερινής ΝΔ έχει σβήσει τα ίχνη της Καραμανλικής μεταπολιτευτικής παράδοσης του «ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού» και του αστικού κοινοβουλευτισμού, μεταβάλλοντάς την σε υβρίδιο ακροδεξιού νεοφιλελευθερισμού, που θα στηρίζεται από τη διαπλοκή και το μεγάλο κεφάλαιο.

»Η επιμονή της ηγεσίας του ΚΚΕ να υποβαθμίζει την αναγκαιότητα ανατροπής της μνημονιακής βαρβαρότητας, η αμφισβήτηση της αναγκαιότητας ενός πλατιού αντιμνημονιακού μετώπου και η εξίσωση του ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα του μνημονίου, αποτελούν αντιεπιστημονική και ανιστόρητη προσέγγιση.

»Καμία πολιτική ηγεσία, όμως, δεν μπορεί για καιρό να παραγνωρίσει το ενωτικό μήνυμα της βάσης. Των εργαζομένων, των ανέργων, των ανθρώπων που πένονται.

»Το ΚΚΕ για εμάς, έχει και θα έχει πάντοτε τη θέση του σ’ αυτό το δημοκρατικό, ταξικό μέτωπο. Στο αναγκαίο μέτωπο όλων των δυνάμεων της αριστεράς. Πόσο δε μάλλον στην ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία για τη προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων απέναντι στην επέλαση του πολιτικού σκοταδισμού.

»Εμείς, παρά τις αρνήσεις, θα επιμείνουμε στο κάλεσμα της ενότητας, κυρίως μέσα στα μέτωπα της κοινωνικής πάλης, αλλά και στο πολιτικό μέτωπο.

»Από το βήμα αυτό του ιστορικού Συνεδρίου μας, θέλουμε να απευθύνουμε ένα παλλαϊκό προσκλητήριο και στον απλό δημοκρατικό κόσμο που στήριξε στη μεταπολίτευση το αίτημα της Αλλαγής και απόθεσε τις ελπίδες του στο τότε ΠΑΣΟΚ.

»Ο κόσμος αυτός παρακολουθεί σήμερα έκπληκτος, να μετατρέπεται το κόμμα του κ. Βενιζέλου σε συνιστώσα της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλο αυτόν τον κόσμο, κόσμο έντιμο που βιώνει τις πληγές αυτής της βίαιης ταξικής αναδιάρθρωσης, να στρατευθεί μαζί με την Αριστερά, στον αγώνα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και της πολιτικής αξιοπρέπειας. Ήρθε η ώρα να ξανασυναντηθούμε.

»Μας ενώνουν οι κοινές μας αξίες και η ειλικρινής μας δέσμευση, ότι εμείς αυτές τις αξίες, δεν θα τις προδώσουμε ποτέ. Γιατί οι έλληνες αριστεροί και τα κόμματά τους, λάθη μπορεί να έκαναν πολλά.

»Ποτέ όμως δεν πρόδωσαν τη πίστη και την αφοσίωσή τους στη Δημοκρατία, την Λαϊκή Κυριαρχία, την Εθνική Ανεξαρτησία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη».

Τέλος, κάλεσε και «όλους εκείνους τους πολίτες που δεν ανήκαν ποτέ στην Αριστερά, αλλά που εμφορούμενοι από τις ιδέες του πολιτικού φιλελευθερισμού, αντιλαμβάνονται σήμερα το πρόβλημα της Δημοκρατίας που βιώνεται η χώρα, από το απροκάλυπτο πια φλερτ της ΝΔ με την ακροδεξιά και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.»