Στην πλήρη χαρτογράφηση των συμβασιούχων, ώστε στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν ποιοι παραμένουν εντός του Δημοσίου και ποιοι οδηγούνται στην πόρτα εξόδου με τη βούλα της Δικαιοσύνης, στοχεύει το νέο πολυνομοσχέδιο.

Με τις διατάξεις που αφορούν τη ρύθμιση των προσωρινών διαταγών αλλά και των ασφαλιστικών μέτρων επιχειρείται να εκδικάζονται ταχύτερα οι υποθέσεις που αφορούν συμβασιούχους και να μη παραμένουν επί μακρόν όμηροι εργαζόμενοι και εργοδότες.

Το δικαίωμα της προσωρινής δικαστικής προστασίας δεν καταργείται, αλλά μπαίνουν συγκεκριμένα χρονικά όρια. Ο πρώτος κρίσιμος σταθμός, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, είναι η 1η Νοεμβρίου 2013. Μέχρι την ημέρα εκείνη υποχρεωτικά θα έχουν εκδικαστεί όλες οι εκκρεμείς μέχρι σήμερα αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων «για την προσωρινή ρύθμιση κατάστασης επί διαφορών για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για τις οποίες έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή». Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται η αυτοδίκαιη κατάργηση του μέτρου της προσωρινής διαταγής για τους εργαζομένους. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται σε σχέση με το ακανθώδες θέμα της παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας σε συμβασιούχους ότι:

Η συζήτηση για την προσωρινή διαταγή προσδιορίζεται υποχρεωτικά μέσα σε δύο ημέρες από την κατάθεση της αίτησης.
Αν γίνει δεκτό το αίτημα του προσφεύγοντος και ο δικαστής προχωρήσει στην έκδοση προσωρινής διαταγής, τότε η σχετική αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων πρέπει να έχει συζητηθεί μέσα σε 30 ημέρες, αλλιώς δεν χορηγείται προσωρινή διαταγή.

Σε περίπτωση αναβολής της συζήτησης για οποιαδήποτε λόγο παύει να ισχύει η προσωρινή διαταγή.

Αν πάλι η προσωρινή διαταγή παραταθεί κατά τη συζήτηση της αίτησης, ο δικαστής είναι υποχρεωμένος εντός 20ημέρου να εκδώσει την απόφασή του.

Για εργατικές διαφορές που αφορούν άκυρη απόλυση εργαζόμενου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή μεταβολής της εργασιακής του κατάστασης, αναβολή της συζήτησης της αγωγής επιτρέπεται μόνο μία φορά και μόνο για λόγους ανωτέρας βίας, η δε αναβολή δίνεται για δικάσιμο που πρέπει να οριστεί μέσα στις επόμενες 40 μέρες.

Η απόφαση εκδίδεται μέσα σε προθεσμία 60 ημερών από τη συζήτηση της αγωγής.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ. Επιπλέον, με το πολυνομοσχέδιο καταργείται η διάταξη που είχε ψηφιστεί μόλις τον περασμένο Μάρτιο (σ.σ. στον νόμο για τα ναρκωτικά) και όριζε ότι το δικαστήριο σε περίπτωση απόλυσης μπορούσε να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζομένου. Η επίμαχη διάταξη, όπως λένε νομικοί και δικαστές, αφορά κυρίως τον ιδιωτικό τομέα, αλλά μπορεί να έχει εφαρμογή και σε περιπτώσεις απόλυσης του Δημοσίου.

Η Ενωση Ελλήνων Εργατολόγων, με ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη διάταξη «ταφόπλακα για τα ασφαλιστικά μέτρα στον ιδιωτικό τομέα». «Μετά την κατάργηση, στην ουσία των ασφαλιστικών μέτρων, κανείς εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα δεν θα μπορεί να τύχει πλέον αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας έναντι αυθαίρετων και παράνομων ενεργειών του εργοδότη του. Οποια δικαιώματα έχει θα αποτελούν κενό χαρτί, αφού ο εργαζόμενος θα παραπέμπεται στις καλένδες ενός μακροχρόνιου, πολυδάπανου και αβέβαιου δικαστικού αγώνα», επισημαίνει η Ενωση Εργατολόγων.