Η Βενεζουέλα έλαβε αίτηση χορήγησης ασύλου από τον πρώην σύμβουλο της NSA (Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ), Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος βρίσκεται για τρίτη εβδομάδα στην περιοχή διέλευσης του διεθνούς αεροδρομίου της Μόσχας.

«Λάβαμε την επιστολή ασύλου», δήλωσε τη Δευτέρα ο ηγέτης της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.

«Ο Σνόουντεν, θέλει να πάρει το αεροπλάνο και επιτέλους να έρθει εδώ», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών περιμένει μια πιθανή αναχώρησή του για κάποια από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που του προσφέρουν πολιτικό άσυλο με την υποστήριξη της Κούβας.

Ο άνθρωπος που έκανε τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το μυστικό αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων των παγκόσμιων διαδικτυακών επικοινωνιών, θα μπορούσε θεωρητικά να πάει στη Βολιβία, τη Βενεζουέλα ή τη Νικαράγουα, τις τρεις χώρες που ανακοίνωσαν ότι είναι διατεθειμένες να τον υποδεχτούν.

Υποστήριξη από Ραούλ Κάστρο

Ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο υποστήριξε την Κυριακή το δίκαιο της Βολιβίας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας να προσφέρουν άσυλο σε όσους «διώκονται για τα ιδανικά τους ή εξαιτίας του αγώνα τους για τα δημοκρατικά δικαιώματα».

Η στήριξη αυτή είναι σημαντική, ιδιαίτερα λόγω της απουσίας άμεσης αεροπορικής σύνδεσης της Μόσχας με μία από τις τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής που προσφέρουν άσυλο στον Σνόουντεν και οι οποίες θεωρητικά θα χρειαστούν τη βοήθεια της Αβάνας, που συνδέεται αεροπορικά απευθείας με τη ρωσική πρωτεύουσα.

Αλλά και η πρεσβεία της Νικαράγουας στη Μόσχα, επίσης, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ότι έχει λάβει αίτηση ασύλου από τον Σνόουντεν η οποία εστάλη στον Πρόεδρο της χώρας Ντανιέλ Ορτέγκα.

«Λάβαμε την επιστολή του Σνόουντεν. Τη στείλαμε στη Νικαράγουα για εξέταση από τον Πρόεδρο», δήλωσε ο πρεσβευτής Λουίς Αλμπερτο Μολίνα στο πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ Τας.

Ο Ορτέγκα έχει πει ότι είναι διατεθειμένος να προσφέρει άσυλο στον αμερικανό πρώην σύμβουλο, αλλά ο επιχειρηματικός κόσμος της Νικαράγουας ζήτησε από τον Πρόεδρο τη Δευτέρα να επανεξετάσει τη στάση του, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες οικονομικές συναλλαγές της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παραμένει άφαντος

Στη Μόσχα, οι πρεσβείες της Βολιβίας και της Βενεζουέλας με τη σειρά τους ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δεν είχαν πληροφορίες» σχετικά με την τύχη του Σνόουντεν ο οποίος παραμένει άφαντος από την άφιξή του στις 23 Ιουνίου στη ζώνη διέλευσης του αερολιμένα Σερεμέτιεβο της Μόσχας, προερχόμενος από το Χονγκ Κονγκ.

Η Βολιβία, η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα έχουν τεταμένες πολιτικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και φαίνεται ότι προς το παρόν είναι οι μοναδικές επιλογές του πρώην συμβούλου, που έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο σε περισσότερες από είκοσι χώρες και πήρε ανάλογες αρνητικές απαντήσεις.

Ωστόσο, παρά την πρόθεση των τριών λατινοαμερικάνικων κρατών να δεχτούν τον Σνόουντεν παραμένει ασαφές και αβέβαιο πώς ο πρώην πράκτορας, του οποίου το διαβατήριο ακυρώθηκε από την Ουάσιγκτον, θα μπορούσε να αφήσει το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο και να ταξιδέψει σε μια άλλη χώρα.

Τα προβλήματα που υπάρχουν σχετίζονται με μια πιθανή παρέμβαση των ΗΠΑ σε περίπτωση που ο καταζητούμενος πρώην σύμβουλος θελήσει να επιβιβαστεί σε κάποιο αεροπλάνο για να φύγει από τη Μόσχα.

Επίσης, για να φτάσει το αεροσκάφος στη Λατινική Αμερική ή στην Κούβα θα πρέπει να πετάξει πάνω από χώρες-συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίες είναι αμφίβολο εάν θα εγκρίνουν την άδεια διέλευσης.