Πράσινο φως άναψε το Eurogroup για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ενώ χθες οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την εκταμίευση – τμηματικά – της επόμενης δόσης για την Ελλάδα. Η μείωση του ΦΠΑ αποτελεί, έλεγαν χθες κυβερνητικές πηγές, μεγάλη νίκη της Αθήνας η οποία από τον Δεκέμβριο πιέζει την τρόικα να μειώσει τον φόρο στην εστίαση. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την τρόικα την προηγούμενη εβδομάδα είχε παρουσιάσει στοιχεία με τα οποία γινόταν σαφές αφενός μεν ότι ο ΦΠΑ 23% στην εστίαση και αφετέρου ο υψηλός φόρος στα καύσιμα δεν έχουν αποτέλεσμα, δεν αποδίδουν περισσότερα έσοδα στο Δημόσιο. Πάντως ο κυβερνητικός συνασπισμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εν μέσω καλοκαιριού μπροστά σε έναν πολιτικό καύσωνα που προκαλείται από την κινητικότητα στο Δημόσιο αλλά και τη λειτουργία της νέας ραδιοτηλεόρασης καθώς οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις προκαλούν αναβρασμό.

Σαμαράς και Βενιζέλος βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και γνωρίζουν ότι τις επόμενες μέρες θα δοκιμαστούν οι αντοχές της συγκυβέρνησης και των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Στο διάστημα που απομένει ώς την ψήφιση με τη μορφή κατεπείγοντος του πολυνομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα νέα προαπαιτούμενα (κινητικότητα, δήμοι, εργασιακά, φόροι) θα πρέπει να κρατήσουν σε συσπείρωση τους βουλευτές για να αποτρέψουν πιθανές αντιδράσεις την ώρα της ψηφοφορίας. Ηδη ένας γαλάζιος βουλευτής, ο Μιχάλης Ταμήλος διαμηνύει ότι δεν ψηφίζει την ρύθμιση που αφορά τις απολύσεις στους δήμους. Την ίδια ώρα έντονος προβληματισμός επικρατεί και στο ΠΑΣΟΚ καθώς υπάρχουν βουλευτές που διατυπώνουν ευθεία διαφωνία με το θέμα της κινητικότητας.

Ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία αναμένεται να δώσει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%, για την οποία το πράσινο φως άναψε χθες το Eurogroup.

Η μείωση του ΦΠΑ –αποτελεί βασικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας –κλείδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και εκτός απροόπτου προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου. H οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός των προσεχών 10 ημερών, υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα ως προς τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να καλυφθεί η τρύπα των περίπου 100 εκατ. ευρώ που αναμένεται να δημιουργηθεί στα κρατικά έσοδα λόγω της μείωσης. Ωστόσο παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν αισιόδοξοι χθες στις Βρυξέλλες ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θεωρώντας ότι το δυσκολότερο τμήμα της διαπραγμάτευσης, το οποίο αφορούσε την πολιτική πτυχή του ζητήματος, έχει ήδη ξεπεραστεί.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, ώσπου να πείσει η Ελλάδα τους εταίρους της για την αναγκαιότητα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση απαιτήθηκαν όχι μόνο σκληρές διαπραγματεύσεις, αλλά και κινήσεις επιπέδου κορυφής, δηλαδή στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Με δεδομένο ότι η Γαλλία συμφωνούσε με το ελληνικό αίτημα, αφού και η ίδια ως τουριστικός προορισμός έχει κατά το παρελθόν ζητήσει από την ΕΕ μείωση του ΦΠΑ, το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς εστράφη κυρίως προς την πλευρά του Βερολίνου.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έθεσε επιτακτικά το ζήτημα στην Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία τελικά πείστηκε ότι το ελληνικό αίτημα είναι ορθό και ενδεχομένως αποτελεσματικό, αφού η μείωση του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα τονώσει ως έναν βαθμό τις τουριστικές δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Πάντως, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ζητούσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και ξένες πολυεθνικές εταιρείες στον τομέα της εστίασης που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ. Περισσότερες από 200.000 μικρές και μεγάλες αλυσίδες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον χώρο της εστίασης. Το όφελος όμως θα είναι σημαντικό και για περίπου 9.000 μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Σύμφωνα με επιχειρηματίες του κλάδου, το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στην τόνωση του τουριστικού πακέτου της χώρας που την τελευταία διετία αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα από ανταγωνίστριες χώρες με χαμηλότερο ΦΠΑ.

Ηδη στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες είναι ευθέως ανταγωνιστικές με τη χώρα μας, ο ΦΠΑ στην εστίαση κυμαίνεται από 9% έως 10%.

Την άμεση επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης στο 13% ζητούσε επίμονα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) επικαλούμενος τα συμπεράσματα δικής του μελέτης.

Με βάση τη μελέτη αυτή, η αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης στο 23% οδήγησε σε μείωση του τζίρου του κλάδου του επισιτισμού κατά 37% το διάστημα 2011-2012, ενώ τα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν μόνο κατά 2 εκατ. ευρώ έναντι προϋπολογισθέντων 1,4 δισ. ευρώ. Εξάλλου, σύμφωνα με επιχειρηματίες της εστίασης, η αύξηση του ΦΠΑ έχει οδηγήσει σε λουκέτο περισσότερες από 60.000 επιχειρήσεις και σε απώλεια 120.000 θέσεων εργασίας την τελευταία τριετία.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΕΤΕ, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% από την 1η Ιουλίου 2013 θα επέφερε απώλεια εσόδων ΦΠΑ μόνο κατά 64 εκατ. ευρώ αθροιστικά για το 2013 και το 2014, ενώ θα μπορούσε να αυξήσει τον τζίρο της εστίασης κατά 1 δισ. ευρώ επιπλέον κατ’ έτος και να αναπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος από τις απολεσθείσες θέσεις απασχόλησης.