Οι εκπαιδευτικοί που δύνανται να τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν υπερβαίνουν τους 2.000 σε συγκεκριμένους κλάδους και ειδικότητες, αναφέρει το υπουργείο Παιδείας σε σχετικό έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη και το οποίο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το μέτρο της κινητικότητας στους εκπαιδευτικούς.

Το non paper με τίτλο «Συμμετοχή του υπουργείου Παιδείας στην αναδιοργάνωση του Δημοσίου Τομέα», περιγράφει με λεπτομέρεια τις οργανικές θέσεις καθηγητών που καταργούνται καθώς και το πώς θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Οπως αναφέρεται το υπ. Παιδείας, προχώρησε στην κατάργηση 46 ειδικοτήτων από τις 110 ειδικότητες που υπήρχαν συνολικά έως σήμερα, με συνέπεια την κατάργηση 2.500 οργανικών θέσεων της τεχνικής εκπαίδευσης εκ των οποίων οι 2.000 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι υπόλοιποι μεταταχθούν.

Διαβάστε αναλυτικά το non paper του υπ. Παιδείας εδώ.

Το υπ. Παιδείας αναφέρει τις ειδικότητες που καταργούνται από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: «Μετά από συγκριτική μελέτη ευρωπαϊκών συστημάτων τεχνικής εκπαίδευσης, μελέτη αναγκών της εγχώριας αγοράς εργασίας και ανάπτυξη περιγραμμάτων επαγγελμάτων εξήχθη το συμπέρασμα ότι τα επαγγέλματα υγείας όπως Βοηθοί Φαρμακείων, Βοηθοί Φυσιοθεραπευτών, Βοηθοί Ακτινολογικών Εργαστηρίων, Βοηθοί Οδοντοτεχνιτών, Βοηθοί Νοσηλευτών, Βοηθοί Ιατρικών & Βιολογικών Εργαστηρίων & Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμων του Τομέα Υγείας Πρόνοιας καθώς και επαγγέλματα όπως Γραφικών Τεχνών, Σχεδίασης & Παραγωγής Ενδύματος, Αισθητικής Τέχνης, Κομμωτικής Τέχνης & Αργυροχρυσοχοΐας δεν υπάρχει σκοπιμότητα να παρέχονται από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», αναφέρεται στο έγγραφο που διανεμήθηκε.

Σημειώνεται επίσης ότι από το υπ. Παιδείας λαμβάνεται «σειρά μέτρων υποστήριξης» εκπαιδευτικών των οποίων οι οργανικές θέσεις καταργούνται, ώστε εν κατακλείδι να τεθούν περίπου 2.000 σε διαθεσιμότητα και περίπου 500 να μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις.

Συγκεκριμένα:

– Εχουν εξαιρεθεί εκπαιδευτικοί των σχετικών κλάδων που έχουν οργανική θέση σε Σχολεία Ειδικής Αγωγής.

– Εχουν εξαιρεθεί εκπαιδευτικοί των σχετικών κλάδων που έχουν και δεύτερη ειδικότητα γιατί αυτή τους αποδίδει οργανική θέση εκ της δεύτερης ειδικότητας

– Εχουν εξαιρεθεί εκπαιδευτικοί των σχετικών ειδικοτήτων που είναι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και άτομα με Αναπηρίες, οι οποίοι και θα υποχρεωθούν σε μετάταξη σε διοικητικές θέσεις στις εγγύτερες διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας της περιοχής που σήμερα υπηρετούν.

– Προνοείται όλοι οι εκπαιδευτικοί που τίθενται σε διαθεσιμότητα, εάν δεν τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις και απολυθούν, να απασχολούνται κατά προτεραιότητα, όλων των υπολοίπων, ως ωρομίσθιοι σε μαθήματα των ειδικοτήτων τους.

– Το 55% των εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα υπάγεται σε κλάδους με ειδικότητες απαραίτητες και αναγκαίες των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και των σχετικών Μονάδων Υγείας. Γεγονός που προμηνύει την αξιοποίησή τους και την επαναπροσληψή τους στις Υπηρεσίες υγείας του σχετικού Υπουργείου τους προσεχείς μήνες.

– Περισσότερο από το 35% των εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα υπάγεται σε κλάδους με ειδικότητες που είτε ασκούσαν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα είτε μπορούν να ασκήσουν.