Πολιορκημένοι για ακόμη μία φορά μέσα στο κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών βρέθηκαν χθες το πρωί οι ακαδημαϊκοί μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Φοιτητές που εξακολουθούν να αντιδρούν στη συγκρότηση και στη λειτουργία του Συμβουλίου, επτά μήνες μετά την ανάδειξή του κατ’ εφαρμογήν του νόμου Διαμαντοπούλου, εισέβαλαν στην Πρυτανεία, στα Προπύλαια, και απαίτησαν να σταματήσει η συνεδρίαση. Χρειάστηκε να επέμβουν τα ΜΑΤ, που προχώρησαν σε προσαγωγές, ενώ τα πράγματα ηρέμησαν έπειτα από τρεις ώρες.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, εξέφρασε χθες στα «ΝΕΑ» την έντονη απογοήτευσή του για το νέο εμπόδιο που αντιμετώπισε το όργανο του Ιδρύματος. Οπως είπε, στους μόλις 7 μήνες λειτουργίας του το Συμβούλιο και τα μέλη του έχουν αντιμετωπίσει και άλλη φορά παρόμοια κατάσταση σε συνεδρίασή τους, σε αίθουσα του Πανεπιστημίου. «Είμαστε ένα εκλεγμένο όργανο. Με αρμοδιότητες μάλιστα σημαντικές για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Συνεδριάζουμε για τα οικονομικά του Ιδρύματος, για τους ισολογισμούς και συναντούμε τέτοιες δυσκολίες…».

ΓΝΩΣΤΟΙ. Μέλη του Συμβουλίου επεσήμαιναν ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από μία γνωστή ομάδα ατόμων που δεν αποδέχονται τη λειτουργία του οργάνου, το οποίο αναδείχθηκε τελικά έπειτα από ηλεκτρονική ψηφοφορία –αφού, όπως συνέβη σε πολλά πανεπιστήμια, είχε παρεμποδιστεί η κλασική ψηφοφορία με κάλπη. «Μας δημιουργούν προβλήματα από την αρχή που ξεκίνησε να λειτουργεί το Συμβούλιο».

Σημειώνεται ότι τα μέλη του Συμβουλίου που διδάσκουν σε ξένα πανεπιστήμια έχουν εκπλαγεί αρνητικά με τις καταλήψεις και τις εισβολές φοιτητών που έχει αντιμετωπίσει έως τώρα το όργανο του Πανεπιστημίου. Ειδικά για τον πρόεδρο του Συμβουλίου, τον καθηγητή Επιχειρησιακής Ερευνας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) Δημήτρη Μπερτσιμά, τέτοιες καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες. Τον περασμένο Μάρτιο ομάδα φοιτητών είχε εισβάλει και πάλι σε συνεδρίαση του Συμβουλίου. Η συνεδρίαση γινόταν τότε στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, στην Πανεπιστημιούπολη, και συγκεκριμένα στην αίθουσα ηλεκτρονικών και δικτύων. Επρόκειτο να γίνει τηλεδιάσκεψη με τα μέλη του Συμβουλίου που βρίσκονται στο εξωτερικό. Ομως η συνεδρίαση διεκόπη και έγινε αναγκαστικά σε άλλο χώρο λόγω της εισβολής των φοιτητών.

Η χθεσινή επεισοδιακή, όπως εξελίχθηκε, συνεδρίαση του Συμβουλίου του Πανεπιστήμιου Αθηνών ήταν προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί σε αίθουσα του κτιρίου της Πρυτανείας. Δηλαδή στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου, στα Προπύλαια.

Λίγο αργότερα ομάδα περίπου 50 φοιτητών από αριστερές παρατάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, εισέβαλαν στο κτίριο και επιχείρησαν να διακόψουν τη συνεδρίαση των μελών του Συμβουλίου με στόχο να διαμαρτυρηθούν για τον καινούργιο νόμο για τα ΑΕΙ αλλά και για τη λειτουργία του Συμβουλίου.

Τότε, μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος κάλεσαν την Αστυνομία προκειμένου να καταφέρουν να συνεδριάσουν. Στη συνέχεια δυνάμεις των ΜΑΤ έφτασαν στο κτίριο και το περικύκλωσαν. Οι φοιτητές αντέδρασαν και έκλεισαν τις πόρτες. Πολλά από τα μέλη του Συμβουλίου αποκλείστηκαν μέσα σε αίθουσα της Πρυτανείας, ενώ κάποιοι καθηγητές που έφτασαν καθυστερημένα δεν μπόρεσαν να μπουν, αφού οι φοιτητές τους απαγόρευαν την είσοδο. Οι αστυνομικές δυνάμεις, έχοντας εισαγγελική εντολή, προχώρησαν σε 31 προσαγωγές. Στο σημείο έσπευσαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως το Συμβούλιο ζήτησε να μη γίνουν προσαγωγές για να εκτονωθεί η κατάσταση.

Στην Αστυνομική Διεύθυνση κλήθηκαν αργότερα να καταθέσουν για το συμβάν και τα μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Ωστόσο αποφάσισαν να μην υποβάλουν μηνύσεις.