Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο – διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

Στον χώρο της διαμονής σας, να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος των χρημάτων που δεν θα χρειαστείτε κατά την έξοδό σας.

Καλύτερα να δώσετε τα πολύτιμα αντικείμενά σας για φύλαξη στη διεύθυνση του ξενοδοχείου και ζητήστε απόδειξη ή τουλάχιστον τοποθετήστε τα στα μικρά χρηματοκιβώτια που υπάρχουν συνήθως στα δωμάτια (safety boxes).

Εχετε μαζί σας το απολύτως απαραίτητο χρηματικό ποσό, τοποθετημένο σε εσωτερική τσέπη των ρούχων σας.

Βασιστείτε κυρίως σε πιστωτικές κάρτες ή κάρτες ανάληψης (cash cards), οι οποίες παρέχουν μεγαλύτερη προστασία (δυνατότητα άμεσης ακύρωσής τους) σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής τους. Κρατάτε το PIN σε διαφορετικό σημείο από την κάρτα σας, αν δεν το έχετε απομνημονεύσει.

Στην παραλία

Στην παραλία, μην αφήνετε ποτέ ανεπιτήρητα τα προσωπικά σας αντικείμενα (πορτοφόλι, γυαλιά ηλίου, κινητό, φωτογραφική μηχανή, κλειδιά, ρούχα κ.λπ.).

Στη διασκέδαση

Στη διασκέδασή σας σε κέντρα, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων κ.λπ., μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό ή τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι. Ούτε και την τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

ΠΗΓΕΣ: Ελληνική Αστυνομία. Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας/Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών Πανεπιστημίου Αθηνών