Η δημόσια έρευνα για τα αίτια θανάτου του 31χρονου Σέιν Τοντ, του αμερικανού ερευνητή που βρέθηκε απαγχονισμένος στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2012, κατέληξε τη Δευτέρα στην εκδοχή της αυτοκτονίας, παρά τις κατηγορίες της οικογένειάς του που πιστεύει ότι ο Σέιν δολοφονήθηκε μετά την εκπόνηση έργου σε ένα ευαίσθητης σημασίας πρόγραμμα για τον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιακών εξοπλισμών Huawei.

Η αιτία του θανάτου είναι «η ασφυξία δι’ απαγχονισμού λόγω αυτοχειρίας», δήλωσε ο ιατροδικαστής Τσάι Γουέν Φατ, ολοκληρώνοντας τη δημόσια έρευνα που άρχισε τον Μάιο.

«Είμαι πεπεισμένος ότι κανένα έγκλημα δεν διαπράχθηκε», υπογράμμισε.

Ο Σέιν Τοντ, βρέθηκε απαγχονισμένος στη Σιγκαπούρη. Η αστυνομία και δύο ανεξάρτητοι αμερικανοί ιατροδικαστές είχαν καταλήξει στο πόρισμα της αυτοκτονίας, αλλά οι γονείς του θύματος όπως και ένας ακόμη ιατροδικαστής, εκτιμούσαν πως ο ερευνητής δολοφονήθηκε.

Η αντιπαράθεση απασχολούσε επί πολλούς μήνες την επικαιρότητα στη Σιγκαπούρη, δοκιμάζοντας τις πολύ στενές σχέσεις που διατηρεί η πόλη-κράτος με την Ουάσινγκτον. ΄Ετσι η κυβέρνηση αποφάσισε να διενεργηθεί δημόσια έρευνα.

Σε μια πρώτη αντίδραση στα πορίσματα των δικαστών, η αμερικανική πρεσβεία στη Σιγκαπούρη έσπευσε να εκφράσει ικανοποίηση για την έρευνα, την οποία χαρακτήρισε «ορθή, πλήρη και διαφανή», υπογραμμίζοντας ότι δόθηκε στην οικογένεια του ερευνητή «η ευκαιρία να μετάσχει στις ακροαματικές διαδικασίες».

«Ο ιατροδικαστής άκουσε πολλούς μάρτυρες κατά τις δημόσιες συνεδριάσεις», επισήμανε η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τους γονείς του, ο αμερικανός ερευνητής και τεχνικός φοβόταν για τη ζωή του μετά την εκπόνηση εργασίας για λογαριασμό του εργοδότη του, του Ινστιτούτου Μικροηλεκτρονικής (IME, δημόσιο ίδρυμα της Σιγκαπούρης) για ένα άκρως ευαίσθητο πρόγραμμα του κινεζικού ομίλου Huawei.

Ορισμένα μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου θεωρούν ότι ο όμιλος Huawei, δεύτερος προμηθευτής παγκοσμίως τηλεπικοινωνιακών εξοπλισμών, διατηρεί σχέσεις με την κυβέρνηση του Πεκίνου και ότι συνιστά κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Το δημόσιο Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής της Σιγκαπούρης (IME) και Huawei διέψευσαν ότι συνεργάστηκαν σε κοινό πρόγραμμα με τον Τοντ.

Ο ερευνητής, που σύμφωνα με πηγές από το ευρύτερο περιβάλλον έπασχε από κατάθλιψη, «είχε αφήσει αποχαιρετιστήριες επιστολές και λίγο πριν από τον θάνατό του είχε συμβουλευτεί ιστοσελίδες που παρέχουν βοήθεια σε όσους θέλουν να αυτοκτονήσουν», σύμφωνα με τη δημόσια έρευνα, κάτι όμως που αμφισβήτησε η οικογένειά του, ότι το έκανε ο ίδιος ή με τη θέλησή του.

Οι γονείς του έχουν απορρίψει συνολικά αυτά τα πορίσματα της δημόσιας έρευνας και η μητέρα του, Μέρι Τοντ, δήλωσε ότι προτίθεται να προσφύγει στο αμερικανικό Κονγκρέσο.

Στόχος της έρευνας είναι «να διαπιστώσει τις συνθήκες του θανάτου και όχι να αποδώσει ευθύνες», δήλωσε.