Ως σεξιστής και φαλλοκράτης καταγγέλλεται τώρα ο κατά τα άλλα ιδιαίτερα δημοφιλής δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σε μια ομιλία του δήλωσε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι οι γυναίκες πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο για να βρουν άνδρα να παντρευτούν.

Η δήλωση του Τζόνσον, ενδέχεται να του δημιουργήσει προβλήματα στην πολιτική του καριέρα, καθώς δεν κρύβει την επιθυμία του να διεκδικήσει την ηγεσία των Τόρις, ενώ όπως σημειώνει ο Independent, θα τον φέρει σε δύσκολη θέση απέναντι στο λεγόμενο ασθενές φύλο, του οποίου είναι ιδιαίτερος θαυμαστής – «είχε δύο σχέσεις εκτός γάμου» θυμίζει η εφημερίδα.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου έδωσε μια ομιλία στα εγκαίνια του Ισλαμικού Οικονομικού Φόρουμ, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ρατζάκ.

Ερωτηθείς για την προώθηση της εκπαίδευσης των γυναικών στον μουσουλμανικό κόσμο, ο Νατζίμπ Ρατζάκ απάντησε: «Προτού έρθω εδώ, αξιωματούχοι με ενημέρωσαν για τα τελευταία στοιχεία για τη Μαλαισία, ένα μουσουλμανικό κράτος, και σύμφωνα με αυτά το 68% όσων θα μπουν στα πανεπιστήμιά μας, θα είναι γυναίκες».

«Βέβαια, πρέπει να βρουν άνδρες να παντρευτούν» σχολίασε ο Μπόρις Τζόνσον, χαρίζοντας το γέλιο στο ακροατήριό του.

Εκείνη τη στιγμή όντως, η φράση του εκλήφθηκε ως αστείο. Χοντροκομμένο αστείο, αλλά αστείο.

Αλλά όταν κάποιος το σχολίασε στο Twitter, το κλίμα στράφηκε κατά του δημάρχου του Λονδίνου.

Η Κέιτ Γκριν, αρμόδια για την Ισότητα στους Εργατικούς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτε το αστείο στις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον τις οποίες χαρακτήρισε «προσβλητικές» για τις γυναίκες που έχουν πάει στο πανεπιστήμιο. Κάλεσε δε τον δήμαρχο να ζητήσει συγγνώμη.

«Ο Μπόρις Τζόνσον, μπορεί να νομίζει ότι το γκαφατζίδικο στιλ του θα τον γλιτώνει από τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις του, αλλά αυτό δεν είναι αστείο. Αυτά τα σχόλια είναι προσβλητικά προς κάθε γυναίκα αυτής της χώρας αλλά και του κόσμου ολόκληρου, που πήγε πανεπιστήμιο, εργάστηκε σκληρά και χρησιμοποίηση το ταλέντο της για να τα καταφέρει. Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη».

Ανώνυμοι και ανώνυμες του διαδικτύου έσπευσαν να χλευάσουν την επίμαχη δήλωση του Μπόρις Τζόνσον. Τα πιο σκληρά σχόλια ο δήμαρχος του Λονδίνου τα δέχθηκε από γυναίκες που έχουν σπουδάσει. «Εχω πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο, αλλά δεν έχω άνδρα! Μάλλον δεν κατάλαβα καλά τι σημαίνει ανώτατη εκπαίδευση», έγραψε μια γυναίκα, ενώ μια άλλη σχολίασε: «Εχω πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας και πάω για άλλο ένα στην Ιστορία της Τέχνης. Πόσους άνδρες μου βγάζουν;».