Διάθεση να πέσουν οι τόνοι, τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όσο και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, δείχνει ο Βαγγέλης Βενιζέλος λίγες ημέρες μετά τον ανασχηματισμό και την ενεργότερη συμμετοχή του κόμματός του στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι τώρα πλέον υπάρχει καλύτερος συντονισμός της κυβέρνησης και κατέστησε σαφές ότι πέραν της διαφορετικής διαδρομής και της φυσιογνωμίας που έχουν ο ίδιος και ο Αντώνης Σαμαράς, αμφότεροι αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ιστορικής πρόκλησης και της ιστορικής ευθύνης.

Είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πλέον είναι εμφανώς ικανοποιημένος από την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.

Λίγο προτού συναντηθεί την Πέμπτη το βράδυ με την τρόικα πήγε στο Μαξίμου και ενημερώθηκε προσωπικά από τον κ. Σαμαρά για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες βρισκόταν σε ανοιχτή επικοινωνία με υπουργούς –όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ –για να γνωρίζει την εξέλιξη των διαβουλεύσεων.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η συνεργασία δεν θα περιορισθεί σε επίπεδο αρχηγών των δύο κομμάτων, αλλά θα ενισχυθεί μέσω ενδιάμεσων κρίκων όπως στο επίπεδο του κεντρικού κυβερνητικού επιτελείου, σε κάθε υπουργείο χωριστά, αλλά και στο επίπεδο των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δύο κομμάτων.

Παράλληλα, πάντως, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Βενιζέλου –μέσω της ίδιας συνέντευξης –στις σχέσεις του με τους Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε άνοιγμα προς την πλευρά των προηγούμενων προέδρων του Κινήματος και σχολίασε ότι «υποχρέωση του εκάστοτε προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι η αναγνώριση του ρόλου των προκατόχων του, τους οποίους αντιλαμβάνομαι πάντα ως ενεργά στελέχη της παράταξης με τα ιδιαίτερα στοιχεία της φυσιογνωμίας του καθενός».

Είναι σαφές ότι ο κ. Βενιζέλος δεν προτίθεται στην παρούσα τουλάχιστον φάση να προκαλέσει τον κ. Παπανδρέου, αντιθέτως από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι επιθυμεί να κλείσει τα ανοιχτά εσωκομματικά μέτωπα.

«Τώρα που το ΠΑΣΟΚ απέδειξε στην πράξη ότι είναι ο πυλώνας της σταθερότητας της χώρας, είναι μία ευκαιρία να έρθουν όλοι να ενταχθούν, να βοηθήσουν. Ο καθένας με την προσωπικότητά του, τις αποχρώσεις του, με τις όποιες θεμιτές φιλοδοξίες τις οποίες απολύτως κατανοώ και χαιρετίζω» ανέφερε, απευθύνοντας για μία ακόμη φορά πρόσκληση στα στελέχη για ένταξη στη συλλογική προσπάθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις Βενιζέλου – Σημίτη έχουν βελτιωθεί. Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός σκόπευε να παραστεί και στην εκδήλωση που διοργανώνει το ΙΣΤΑΜΕ με θέμα την οικονομία και με ομιλητή τον κοινωνιολόγο – οικονομολόγο Ντανιέλ Κοέν, ωστόσο την ημερομηνία που προγραμματίζεται η εκδήλωση (17 Ιουλίου) θα βρίσκεται εκτός Αθηνών.

Περιοδεία στην Κρήτη

Ο κ. Βενιζέλος τις επόμενες ημέρες θα αναθέσει τους νέους τομείς στο ΠΑΣΟΚ, ενώ πολύ σύντομα θα ορίσει και τον νέο πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ. Η θέση παραμένει κενή από το περασμένο φθινόπωρο μετά την παραίτηση του Κώστα Σκανδαλίδη ως συνεπακόλουθο της διαγραφής του από το κόμμα τότε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα περιοδεύσει από την Παρασκευή στην Κρήτη. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει ομιλίες στους νομούς Ηρακλείου και Χανίων και σε εκδήλωση με τους παραγωγικούς φορείς στο Ρέθυμνο.