Μεθόδευση στις επιλογές της προμήθειας των εξοπλιστικών προγραμμάτων τα οποία αποφασίστηκαν επί θητείας Ακη Τσοχατζοπουλου προκύπτει από συγκεκριμένα έγγραφα σύμφωνα με την πολιτική αγωγή.

Ωστόσο, η ανάγνωση των επίμαχων εγγράφων προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του Ακη Τσοχατζοπουλου όσο και του συγκατηγορούμενού του Γιάννη Σμπώκου, οι οποίοι και σήμερα υπερασπίστηκαν τη νομιμότητα και τη διαφάνεια των επιλογών τους.

Πολιτική Αγωγή: Το ΚΥΣΕΑ έδωσε την προμήθεια στα Ελληνικά Ναυπηγεία τον Ιούλιο του 1998 χωρίς να υποδεικνύει κατασκευαστή. Τον Οκτώβριο του 1998 το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει μετά από πρόταση του Ναυτικού το οποίο υπέδειξε την HDW, και επιλέγει την HDW και τα Ελληνικά Ναυπηγεία.

Τσοχατζόπουλος: Ενσταση και διαμαρτυρία για την Πολιτική Αγωγή

Πολιτική Αγωγή: Υπήρξε μεθόδευση πολύ συγκεκριμένη από τον κ.Τσοχατζόπουλο και δεν έχει να κάνει με την τυπική νομιμότητα των συμβάσεων. Εγινε μεθόδευση να πάμε με νομότυπους τρόπους στην υπογραφή των συμβάσεων.

Τσοχατζόπουλος: Αυτό είναι πρωτοφανές. Από που κι ως που αντλούν το δικαίωμα και αμφισβητούν την εγκυρότητα θεσμοθετημένων οργάνων. Πάνε να συνδέσουν την θεσμική δουλειά με κάποιον τρίτο. Εμένα. Επιβαρύνουν το δικαστήριο με άσχετα πράγματα.

Πρόεδρος: Μην αντιδράτε με οτιδήποτε. Αυτή είναι η κατηγορία. Θα την ακούτε συνέχεια.

Τσοχατζόπουλος: Ποια κατηγορία. Δεν υπάρχει καμία κατηγορία. Είναι ανύπαρκτη.

Πρόεδρος: Για σας δεν υπάρχει.

Τσοχατζόπουλος: Είναι ιστορίες της Πολιτικής Αγωγής.

Γιάννης Παγορόπουλος(συνήγορος Ακη Τσοχατζόπουλου): Πώς είναι δυνατόν να πει ο Τσοχατζόπουλος-και να συνεργαστεί το ΚΥΣΕΑ- «ας βάλουμε μπροστά τα Ναυπηγεία για να κάνουμε τη δουλειά».

Λεωνίδας Κοτσαλής(συνήγορος Ακη Τσοχατζόπουλου): Αύριο θα καταθέσουμε μελέτη που δείχνει ότι το κατηγορητήριο είναι αστήριχτο. Ασχολείται με χρήματα που δεν ακουμπούν τον Τσοχατζόπουλο. Η δική μας θέση από την αρχή είναι ότι δεν υπάρχει δωροδοκία. Το δικαστήριο επέλεξε να μην ασχοληθεί. Το Ελληνικό Δημόσιο συνεβλήθη με Ελληνικά Ναυπηγεία και τα Ναυπηγεία με την HDW.

Πολιτική Αγωγή: Από τα έγγραφα της πολιτικής αγωγής φαίνεται η διασύνδεση, η μίζα και η ροή του «μαύρου» χρήματος.

Τσοχατζόπουλος: Τι λέει κ.Πρόεδρε.

Πρόεδρος: Αυτή είναι η κατηγορία. Αν δεν την αντέχετε αποχωρείστε.

Τσοχατζόπουλος: Πρέπει να σταματήσετε αυτό το θέατρο. Τα έγγραφα που διαβάζονται είναι τα επίσημα του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου. Αυτά τα έγγραφα ελέγχονται από θεσμικά όργανα. Μέχρι να φτάσουν στον Υπουργό ελέγχονται πέντε φορές. Επειδή οι κυρίες της πολιτικής αγωγής δεν έχουν ιδέα πώς γίνονται αυτά τα πράγματα και διατυπώνουν κατηγορητήριο που δεν έχει καμία σχέση. Να σταματήσει αυτό. Κατασκευασμένο κατηγορητήριο για επικοινωνιακούς λόγους.

Γιάννης Σμπωκος:Η σύμβαση για τα ΤΟΡ ήταν λεόντειος. Υπήρχε ένα πολιτικό παιχνίδι που βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα.

Τσοχατζόπουλος: Αυτά που εκφράζετε εδώ είναι απόψεις ανταγωνιστριών εταιρειών.