Την τελεσίδικη απόφαση της κυβέρνησης, έπειτα από συμφωνία με την τρόικα, για την μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και των σχολικών συμβούλων μετέφεραν στην ΠΟΕ-ΟΤΑ οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αιτία πολέμου χαρακτήρισε την απόφαση ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος. Νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη, αποφάσισαν για την Τρίτη τα μέλη του προεδρείου της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Από την απεργία εξαιρούνται και πάλι οι υπηρεσίες πρόνοιας των δήμων.

Το βράδυ της Τρίτης θα συνεδριάσει εκ νέου η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας για να εκτιμήσει τα δεδομένα, που θα προκύψουν.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τη λήξη της συνάντησης, θα φύγουν άμεσα στα τέλη Ιουλίου οι 2.200 σχολικοί φύλακες και στα τέλη Σεπτεμβρίου θα βγουν σε διαθεσιμότητα οι 3.500-3.600 δημοτικοί αστυνομικοί.

Η Δημοτική Αστυνομία θα καταργηθεί ως υπηρεσία, το 5%-10% από τους δημοτικούς αστυνόμους θα παραμείνουν στους δήμους προκειμένου να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις και η πλειονότητα των υπολοίπων θα απορροφηθεί από το υπ. Δ. Τάξης.

Οπως είπε ο κ. Μπαλασόπουλος «η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει τη βασική δεξαμενή για διαθεσιμότητα και απολύσεις. Αυτό που απομένει είναι να αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση. Γι’ αυτό θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».

Ερωτώμενος για το χθεσινοβραδινό περιστατικό με τον κ. Καμίνη, ο κ. Μπαλασόπουλος απάντησε: «Από το Δήμο Αθηναίων θα φύγει μεγάλος αριθμός εργαζομένων. Μακάρι αυτή τη στιγμή ο κ. Καμίνης να ασχολιόταν με τα σοβαρά. Αλλά επιλέγει να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα».

«Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς», σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο Αθηναίων Β. Πολυμερόπουλος. «Αυτή τη στιγμή βγαίνουν 6.000 άτομα σε διαθεσιμότητα, ενώ θα υπάρξει και επόμενο κύμα μετά από στοχευμένες παρεμβάσεις για διαθεσιμότητα και απολύσεις».

Ο κ. Πολυμερόπουλος άσκησε κριτική και στην ΚΕΔΕ σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αντίδραση από την πλευρά της ΚΕΔΕ. Λένε ότι θα συνεχισθεί αύριο η διαπραγμάτευση. Αλλά γιατί ακριβώς διαπραγματεύονται; Θα αντιδράσουμε. Δεν μπορεί η αξιοπρέπειά μας να καταρρακώνεται κι εμείς να παραμένουμε απαθείς».

Επαναλαμβάνεται την Τρίτη η συνάντηση με την ΚΕΔΕ

Ο κ. Μιχελάκης και ο κ. Μητσοτάκης νωρίτερα συναντήθηκαν με την ΚΕΔΕ. Η συνάντησή τους διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Τρίτη.

Οπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, στα τέλη Ιουλίου βγαίνουν σε διαθεσιμότητα οι σχολικοί φύλακες και στα τέλη Σεπτεμβρίου οι δημοτικοί αστυνομικοί.

Στη νέα συνάντηση θα συζητηθεί με ποιους τρόπους θα αναπληρωθούν οι αρμοδιότητες των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνόμων, αλλά και η αναπλήρωση των εσόδων που προκύπτουν για τους δήμους με τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας.

Οι υπόλοιποι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα προκύψουν από την αξιολόγηση των δήμων.

Εως τον Σεπτέμβριο θα υπαχθούν βάσει της συμφωνίας σε διαθεσιμότητα 1.500 εκπαιδευτικοί που έχουν δηλώσει αδυναμία να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, 2.000 πλεονάζοντες από την αναδιοργάνωση των δομών σε υπουργεία, ενώ ο αριθμός θα συμπληρωθεί με 1.250 υπαλλήλους των δήμων.

Στο κάδρο μπαίνουν επίσης και οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων, πιθανά για επόμενο κύμα διαθεσιμότητας.

Πρόκειται για μια ομάδα υπαλλήλων η οποία μπορεί να τεθεί καθ’ ολοκληρίαν και αυτόματα στο καθεστώς αυτό.

Υπάρχουν περίπου 3.000 καθαρίστριες οι οποίες υπηρετούν με σχέση αορίστου χρόνου, ενώ συνολικά μαζί με τις επί συμβάσει συναδέλφους τους ανέρχονται σε 9.000.