Ανθρώπινο μίνι συκώτι το οποίο λειτουργεί κανονικά κατάφεραν να δημιουργήσουν από βλαστοκύτταρα ιάπωνες ερευνητές. Μία τεχνική η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να φέρει επανάσταση στη δημιουργία τεχνητών οργάνων την επόμενη δεκαετία.
Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Γιοκοχάμα κατάφεραν να καλλιεργήσουν το ανθρώπινο συκώτι μέσα στο εργαστήριο και να το εμφυτέψουν σε ποντικό εργαστηρίου. Προς τούτο χρησιμοποίησαν ως βάση βλαστοκύτταρα με τα οποία έφτιαξαν τρεις διαφορετικούς τύπους κυττάρων που φυσιολογικά συνθέτουν το ανθρώπινο συκώτι.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιστημονική επιθεώρηση «Nature», οι ειδικοί με μια νέα τεχνική ανάμειξαν τα κύτταρα και είδαν πώς τελικά αναπτύχθηκαν δημιουργώντας τρισδιάστατες δομές που ονομάζονται ηπατικά εγκολπώματα. «Πρόκειται για μία αρχική μορφή συκωτιού που έχει την προοπτική όταν αναπτυχθεί να εξελιχθεί σε πλήρες όργανο», ανέφεραν οι ειδικοί.

Ακολούθως, τα εγκολπώματα αυτά μεταμοσχεύτηκαν σε ποντίκια και αφού συνδέθηκαν με ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία αναπτύχθηκαν. Μάλιστα, τα οργανίδια άρχισαν να εκτελούν αρκετές από τις λειτουργίες του φυσιολογικού ήπατος.

Ο δρ Τακανόρι Τακέμπε, υπεύθυνος της νέας μελέτης, ανέφερε ότι «η επιτυχία αυτής της ερευνητικής εργασίας τον οδηγεί στο να σχεδιάζει παρόμοιες μελέτες και με άλλα όργανα όπως το πάγκρεας και οι πνεύμονες».

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ. Οι ειδικοί σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 ακόμη χρόνια προτού το ήπαρ εργαστηρίου είναι έτοιμο προς μεταμόσχευση σε ανθρώπους. Σχολιάζοντας το επίτευγμα, επιστήμονες από όλο τον κόσμο χαρακτήρισαν πολλά υποσχόμενη τη μέθοδο και όπως σχολίασαν «η υπόσχεση ενός ήπατος που θα έρχεται κατευθείαν από το εργαστήριο φαίνεται πολύ πιο κοντινή σήμερα από ό,τι θα πίστευε κάποιος πριν από μόλις έναν χρόνο».