Την κατασκόπευση της Γαλλίας αλλά και των υπόλοιπων χωρών από τις ΗΠΑ καταδίκασε χθες ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς. «Στο όνομα της φιλίας μας, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς», τόνισε από τη θέση του επίτιμου προσκεκλημένου του αμερικανού πρεσβευτή στο Παρίσι με αφορμή την επέτειο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ίδια ώρα, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφιζε με συντριπτική πλειοψηφία τη διεξαγωγή έρευνας για το επίμαχο ζήτημα των παρακολουθήσεων των ευρωπαϊκών θεσμών και καλούσε να ενισχυθεί η προστασία των ανθρώπων που αποκαλύπτουν ευαίσθητες πληροφορίες με σκοπό το δημόσιο συμφέρον.
«Πρέπει να λέμε τα πράγματα καθαρά και ξάστερα», υπογράμμισε ο Βαλς απηχώντας τις εκκλήσεις του γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ για λεπτομερείς εξηγήσεις. Τις ίδιες αξιώσεις έχει και η Ανγκελα Μέρκελ. Κατόπιν ωστόσο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία του επανέλαβε ότι η κατασκοπεία ήταν το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε από μία σύμμαχο χώρα, η γερμανίδα Καγκελάριος εμφανίστηκε χθες καθησυχασμένη. Ο αμερικανός Πρόεδρος, δήλωσε, έχει λάβει σοβαρά υπόψη του την ανησυχία της Γερμανίας, γεγονός που την κάνει να αισιοδοξεί πως οι προγραμματισμένες συνομιλίες ΕΕ και ΗΠΑ θα φέρουν τις πολυπόθητες απαντήσεις. Τα κράτη της Ευρώπης συμφώνησαν την Τετάρτη πως οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πρέπει να διεξαχθούν παράλληλα με τις συζητήσεις για το πρόγραμμα παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Παρά τις γαλλικές κορόνες ωστόσο κατά της αμερικανικής κατασκοπείας, μία αποκάλυψη χθες της «Μοντ» ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό ακριβώς που υποστήριζε τη Δευτέρα από την Τανζανία ο Ομπάμα∙ ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν κάνουν τίποτα διαφορετικό από όλες τις άλλες μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Μοντ», οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν ένα  αντίστοιχο Prism: τηλεφωνικές επικοινωνίες, e-mail, SMS, fax, λογαριασμοί στο facebook και το twitter, όλα - εντός αλλά και εκτός γαλλικών συνόρων - βρίσκονται στο στόχαστρο της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Γαλλίας (DGSE). «Κατασκοπεύονται όλες οι επικοινωνίες μας», έγραφε η γαλλική εφημερίδα στο εκτενές άρθρο υπό τον τίτλο «Αποκαλύψεις για τον γάλλο Μεγάλο Αδελφό». Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά και δηλώσεις από επίσημα χείλη, η «Μοντ» υποστηρίζει ότι η υπηρεσία πληροφοριών DGSE υποκλέπτει σήματα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τηλέφωνα και τα αποθηκεύει στο τριώροφο στρατηγείο της στο Παρίσι. Στο τεράστιο αρχείο έχουν ασφαλώς πρόσβαση όλες οι Αρχές της χώρας (στρατιωτικές, αστυνομικές, δίωξη οικονομικού εγκλήματος.  

ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ. Η DGSE, υποστηρίζει «Μοντ», ακολουθεί περίπου τις ίδιες μεθόδους με την NSA, με μια ωστόσο σημαντική διαφορά. Σε αντίθεση με το Prism, το οποίο - έστω και κρυφά - έχει επικυρωθεί από το Κογκρέσο, ο γάλλος Μεγάλος Αδελφός είναι καθόλα παράνομος. Ισως γι' αυτό, σχολιάζουν οι συντάκτες της «Μοντ», «ήταν αδύναμες» οι αντιδράσεις της Γαλλίας συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη στις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν: αφενός γιατί το γνώριζε ήδη και αφετέρου διότι ακολουθεί την ίδια ακριβώς τακτική.


«Συγγνώμη» στον Μοράλες

Επικαλούμενη «αντικρουόμενες» πληροφορίες, η Γαλλία ζήτησε χθες συγγνώμη από τη Βολιβία επειδή απαγόρευσε την είσοδο του αεροσκάφους του βολιβιανού Προέδρου Εβο Μοράλες στον εναέριο χώρο της. Ο Μοράλες πετούσε από Ρωσία προς Βολιβία, όταν υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στη Βιέννη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από