Προεδρικοί

Είναι η σκληρή ομάδα των «τσιπρικών», όπως αποκαλούνται στην εσωκομματική αργκό τα στελέχη που στοιχίζονται πίσω από κάθε απόφαση του στενού επιτελείου του κόμματος. Η ομάδα είναι μεγάλη και αποτελείται από κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Παπαδημούλης (δηλαδή η τάση Πλατφόρμα 2010), ο γραμματέας της ΚΟ Νίκος Βούτσης, ο γραμματέας της ΚΕ Δημήτρης Βίτσας και βουλευτές με σημαντικό ρόλο στο οικονομικό επιτελείο όπως ο Γιώργος Σταθάκης. Ακόμη, στελέχη τα οποία έχουν προσωπική σχέση με τον πρόεδρο από την περίοδο που ήταν επικεφαλής της Νεολαίας του κόμματος. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν ο διευθυντής του Γραφείου του Νίκος Παππάς, ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης, ο πάντα ευγενής και μετριοπαθής Αλέκος Φλαμπουράρης, ο θεωρητικός Ανδρέας Καρίτζης, το νέο αίμα του γραφείου Τύπου Ράνια Σβίγγου και ο υπεύθυνος του Δικτύου Αλληλεγγύης Τάσος Κορωνάκης (φωτογραφία). Στους προεδρικούς, οι οποίοι κατέβηκαν ως Αριστερή Ενότητα στη Συνδιάσκεψη, εντάσσεται και η ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας) του Ρούντι Ρινάλντι, αρκετοί ανένταχτοι όπως η βουλευτής Ζωή Κωσταντοπούλου και ο Μανώλης Γλέζος με τους Ενεργούς Πολίτες. Οι προεδρικοί είναι ο πυρήνας της πλειοψηφίας του κόμματος.

Αριστερή Πλατφόρμα

Είναι η συμπαγής μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με άτυπο επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Κατέβηκε με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και πήρε το 25% των ψήφων. Σε αυτήν ανήκουν δύο τάσεις του Συνασπισμού: το Αριστερό Ρεύμα –Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Σόφη Παπαδόγιαννη (φωτογραφία), Αλ. Καλύβης, Στ. Λεουτσάκος –και η Αριστερή Ανασύνθεση των Γ. Χελάκη, Β. Πιλάλη.

Επίσης οι συνιστώσες: Διεθνιστική Εργατική Αλληλεγγύη (Αντ. Νταβανέλλος), το μισό Κόκκινο (Π. Κοσμάς), η ΑΠΟ (Γ. Σαπουνάς), το ΔΗΚΚΙ (Π. Μαντάς), ενώ συνεργαζόμενη είναι η ΚΕΔΑ του Γιάννη Θεωνά. Ο τελευταίος άσκησε δριμύτατη κριτική κατά των επιλογών της ηγεσίας σε θέματα τακτικής και στρατηγικής, ενώ μαζί με τον Μανώλη Γλέζο και τον Αντώνη Νταβανέλλο τάσσονται κατά της διάλυσης των συνιστωσών.

Πάντως η μειοψηφία δεν εκφράζεται σε όλα τα ζητήματα με ενιαίο τρόπο. Για παράδειγμα, στο θέμα της διάλυσης του Συνασπισμού που αποτελεί και τη μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ το Αριστερό Ρεύμα δεν εξέφρασε αντιρρήσεις, ενώ η Αριστερή Ανασύνθεση εξέδωσε πολύ σκληρή ανακοίνωση.

Οι ρυθμιστές

Καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των συσχετισμών εντός του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ θα έχει η περίφημη ομάδα της Ανάσας. Την ομάδα αποτελούν οι συνιστώσες ΑΚΟΑ, Ρόζα και το άλλο μισό του Κόκκινου. Η ομάδα αυτή στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη τάχθηκε με την πλειοψηφία, δηλαδή κατέβηκε υπό την ομπρέλα της Αριστερής Ενότητας και σε γενικές γραμμές στηρίζει τους προεδρικούς. Από τη Συνδιάσκεψη μέχρι σήμερα ελάχιστες φορές υπήρξε διαφοροποίηση σε κεντρικές επιλογές της Κουμουνδούρου, ενώ τα στελέχη της ΑΚΟΑ (Πάνος Λάμπρου, ο οποίος εικονίζεται στη φωτογραφία, Θεανώ Φωτίου, Τασία Χριστοδουλοπούλου) πάντα υπενθυμίζουν ότι ήταν από τους πρώτους που μιλούσαν για την ανάγκη να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο κόμμα. Οπως φάνηκε όμως από τον προσυνεδριακό διάλογο, διαφωνούν σε μια σειρά από θέματα του Καταστατικού και στο θέμα της συμμαχίας με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Η Ανάσα έχει ταχθεί επίσης υπέρ της εκλογής του προέδρου από την Κεντρική Επιτροπή και όχι το Συνέδριο. Μάλιστα εκπρόσωπός της στη συνέλευση της Τοπικής Ζωγράφου το διατύπωσε ως εξής: «Το Συνέδριο εκλέγει όργανα. Ο πρόεδρος δεν είναι όργανο». Η στάση της ομάδας αυτή και η δύναμή της στο συνέδριο την καθιστά ρυθμιστή των συσχετισμών μεταξύ πλειοψηφίας – μειοψηφίας.

Οι πασοκογενείς

Κατ’ αρχήν είναι πολύ στενοχωρημένοι αφού, όπως όλα δείχνουν, θα φύγουν από τη «μαρκίζα». Πρόκειται για ομάδα στελεχών που μετακινήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, προτού ακόμη αρχίσει την εκλογική του άνοδο. Η μετακίνηση πρόσθεσε στον τίτλο ΣΥΡΙΖΑ και το προσωνύμιο ΕΚΜ. Κάτω από την ομπρέλα Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο είναι οι βουλευτές Αλέξης Μητρόπουλος και Παναγιώτης Κουρουμπλής (φωτογραφία) και στελέχη όπως ο Αντώνης Κοτσακάς.

Αθόρυβα το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως ελήφθη η απόφαση να μείνει «ΣΥΡΙΖΑ σκέτο», όπως λένε οι καθαρόαιμοι συριζίτες γεγονός που αντιμετωπίζεται από τους εκμίτες με πικρία μεν αλλά σιωπηλή αξιοπρέπεια. Με το ΕΚΜ συχνά συμπλέει και η ΚΟΕ του κ. Ρινάλντι, ιδιαίτερα σε θέματα γεωπολιτικής σημασίας με πατριωτικό πρόσημο.

Ακόμη κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως η Λούκα Κατσέλη και ο Γεράσιμος Αρσένης έχουν ανοιχτή γραμμή με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η «γκρίζα ζώνη»

Πρόκειται για νεοεμφανιζόμενη ομάδα με άγνωστα χαρακτηριστικά. Ισως όμως αποδειχθεί μία από τις πολυπληθέστερες! Με τον όρο «γκρίζα ζώνη» στην εσωκομματική αργκό αναφέρονται κυρίως τα νέα μέλη του κόμματος, τα οποία πήραν την ιδιότητα αυτή μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο της Κουμουνδούρου, μέχρι που έκλεισαν οι κατάλογοι εγγραφής νέων μελών είχαν εγγραφεί περίπου 3.500 νέα μέλη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 35.000-40.000.

Ουδείς γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθούν στο ιδρυτικό Συνέδριο, εάν δηλαδή θα ταχθούν υπέρ της πλειοψηφίας, της μειοψηφίας ή τι θα κάνουν σε ψηφοφορίες «τροπολογιών» για θέματα του κειμένου Θέσεων και Καταστατικού.

Η «γκρίζα ζώνη» είναι ο πραγματικά άγνωστος X του ΣΥΡΙΖΑ.