Το αποφασιστικό βήμα της μετατροπής σε ενιαίο κόμμα κάνει σε λίγες ημέρες η αξιωματική αντιπολίτευση ώστε να περάσει από τον «ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών». Ενα βήμα που θα γίνει πάνω στα γνωστά αγκάθια μεταξύ μειοψηφίας – πλειοψηφίας.

Μέσα από το Συνέδριο ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να ισχυροποιηθεί και σε επόμενη φάση να δώσει το βάρος στον προγραμματικό λόγο που παρουσιάζει κενά.

Για παράδειγμα, η αναφορά στην Πάτρα, ότι ως κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει την ανασυγκρότηση με τα 25 δισ. που είναι οι τόκοι εξυπηρέτησης των δανείων την επόμενη τετραετία, μάλλον δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα απ’ όσα απάντησε. Και το ακροατήριο έμεινε για άλλη μια φορά με την απορία εάν τελικά το «σχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει το ρίσκο της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.

Το ιδρυτικό Συνέδριο αρχίζει μεθαύριο Τετάρτη το βράδυ με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Τάε Κβον Ντο. Νωρίτερα θα έχει αποφασιστεί η αυτοδιάλυση του Συνασπισμού.

Το Συνέδριο θα είναι «μαμούθ»: περίπου 3.500 αντιπρόσωποι από τις 480 οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εποχές που τα 1.200 μέλη του ΣΥΝ γνώριζαν το ένα το άλλο με το μικρό τους όνομα έχουν περάσει στο παρελθόν.

Οχι όμως και τα επιλεκτικά κοψίματα στις εκλογές συντρόφων ένθεν κακείθεν, που αποτέλεσαν θέμα και στη χθεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας (χωρίς τον κ. Τσίπρα). Η Σόφη Παπαδόγιαννη που κόπηκε από την Τοπική Γαλατσίου διαβεβαίωσε ότι «δεν συντρέχει λόγος», ενώ ο Ι. Θεωνάς δήλωσε ότι αν και μη εκλεγμένος θα λάβει τον λόγο. Η πλειοψηφία έχει δεχθεί επίσης χτυπήματα. Ενα από αυτά είναι η απώλεια, για πρώτη φορά, της πρωτιάς από τον γραμματέα Δ. Βίτσα στο Χαϊδάρι, καθώς εξελέγη έκτος.

Οι πρωταγωνιστές

Αλέξης Τσίπρας:Προσωπικό στοίχημα το ποσοστό εκλογής του

Ο μόλις σαράντα ετών επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου θα εκλεγεί, όπως όλα δείχνουν, πρόεδρος του ενιαίου πλέον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται άλλη υποψηφιότητα, άρα το προσωπικό του στοίχημα είναι με τι ποσοστό θα εκλεγεί από το Συνέδριο.

Υπό τη δική του ηγεσία και με τη μορφή του ΣΥΡΙΖΑ των Συνιστωσών το κόμμα έκανε τεράστια άλματα. Από τον ΣΥΝ του 4%, εκτοξεύτηκε στο 25%. Από ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς βρέθηκε στα πρόθυρα της ανάληψης εξουσίας. Ο ίδιος, το διάστημα μετά τις εκλογές, σχεδόν υπερέβη τον εαυτό του, αν σκεφθεί κανείς ότι προέρχεται από το Αριστερό Ρεύμα και πως υπήρξε μέλος του ΚΚΕ: στη λογική «και με τον διάβολο ακόμη», επισκέφθηκε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο και το ΔΝΤ. Επλεξε το εγκώμιο του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Συναντήθηκε με τους εκδότες και το κατεστημένο της αστικής τάξης (ΣΕΒ, ΕΒΕΑ). Οπως λένε όσοι τον γνωρίζουν χρόνια, ωρίμασε και προσωπικά. Εγινε πατέρας δύο παιδιών. Και, μέσα σε όλα, βελτίωσε θεαματικά και τα αγγλικά του!

Εκτός από το ποσοστό αποδοχής στο κόμμα του, σημασία έχει αν θα υπάρξουν αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της στάσης της ηγετικής ομάδας στο ζήτημα των Συνιστωσών.

Παναγιώτης Λαφαζάνης:Θα διατηρήσει το 25%;

Διαφώνησε με τη διεξαγωγή του Συνεδρίου γιατί εκτιμά πως έγινε σε συνθήκες «φαστ-τρακ» που δεν αρμόζουν σε ένα κόμμα της Αριστεράς. Είδε σημαντικούς συνεργάτες του να μην εκλέγονται ως σύνεδροι, αλλά δεν το έκανε θέμα.. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι να θα διατηρήσει το 25% που έλαβε τον περασμένο Νοέμβριο η Αριστερή Πλατφόρμα, αν δηλαδή θα είναι επικεφαλής μιας ισχυρής μειοψηφίας με θέσεις οι οποίες θα πηγαίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ «πιο αριστερά» και «ριζοσπαστικά».

Μανώλης Γλέζος:Κατά της αυτοδιάλυσης

Οπως φημολογείται αγαπάει τον Αλ. Τσίπρα σαν δικό του παιδί. Ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, έχει περάσει στη συλλογική μνήμη ως ο άνθρωπος που στα 25 του κατέβασε τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη. Επικεφαλής στο Επικρατείας, έδωσε μάχες για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Σκληρό καρύδι. Μαζί με άλλους τέσσερις επικεφαλής συνιστωσών αιφνιδίασαν στην τελευταία Κ. Ε. με δήλωση για να μη διαλυθούν οι Συνιστώσες. Θα κάνει το ίδιο και στο Συνέδριο;

Αγνωστος Χ:Ποιος θα κάνει κριτική;

Ηταν μια συνηθισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο Σινέ Κεραμεικός. Τίποτε ενδιαφέρον. Μέχρι που στο βήμα ανέβηκε η Σοφία Σακοράφα. «Σύντροφοι, αισθάνομαι ότι χάσαμε την μπάλα», είπε, προκαλώντας ανατριχίλες στο επιτελείο του προέδρου. Η κριτική τότε εστίασε στα ανοίγματα Τσίπρα σε ΗΠΑ, Γερμανία και «νοικοκυραίους». Ποιος θα κάνει το ίδιο στο Συνέδριο;

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Τετάρτη 10.07.13

17:30-19:00_Προσέλευση αντιπροσώπων και προσκεκλημένων

19:30_Έναρξη 1ου Συνεδρίου – Τιμητικό Προεδρείο

19:30 – 20:15_Χαιρετισμοί ελληνικών Κομμάτων και Κ.Ε.Α.

20:15 – 21:00_Εισηγητική ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο., Αλέξη Τσίπρα

21:00 -22:00_Ημερήσια Διάταξη

Συγκρότηση Προεδρείου

Συγκρότηση Επιτροπής Σχεδίου Απόφασης

Συγκρότηση Επιτροπής Καταστατικού

Τέλος Εργασιών

Πέμπτη 11.07.13

11:00_ Έναρξη

Ομιλίες Συνέδρων (ενοποιημένη συζήτηση)

Πρόταση: Ομιλίες 5΄, Για όσους παρουσιάζουν κείμενα συμβολής

Ομιλία: 10΄

Το προεδρείο αποφασίζει για τους ενδιάμεσους χαιρετισμούς ξένων Αντιπροσωπειών

22:00_ Λήξη Εργασιών

Παρασκευή 12.07.13

11:00_Έναρξη

Ομιλίες Συνέδρων

18:00-18:30_Παρουσίαση Σχεδίου Πολιτικής Απόφασης

18:30 – 22:00_Ομιλίες Συνέδρων

Σάββατο 13.07.13

09:00_ Έναρξη – Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής

Καταστατικό και κανονισμός Εκλογής Προέδρου και Κ.Ε.

9:00-9:15_ Παρουσίαση Τελικού Σχεδίου

9:15-14:00_ Ψηφοφορίες

Επί των διαφορετικών προτάσεων 2 ομιλητές υπέρ – 2 κατά (μέγιστος χρόνος 3΄).

14:00-22:00_ Διακήρυξη – Πολιτική Απόφαση

– Ψηφοφορίες

Επί των διαφορετικών προτάσεων 2 ομιλητές υπέρ – 2 κατά (μέγιστος χρόνος 3΄).

Κυριακή 14.07.13

10:00-18:00

Εκλογή Κ.Ε. με βάση την απόφαση επί του καταστατικού και του κανονισμού.