«Η γάτα με γραντζούνισε» ή «μου έπεσαν τα ρούχα από το μπαλκόνι ». Ηταν μερικές από τις κωδικοποιημένες φράσεις για την ασφαλή συνεννόηση μεταξύ μελών τρομοκρατικής οργάνωση που άκουσε ο Μεγάλος Αδελφός, το τεχνολογικά εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης – καταγραφής συνομιλιών, γνωστό και ως «βαλιτσάκι της ΕΥΠ».Τουλάχιστον 130 ειδικευμένοι αστυνομικοί και κρατικοί υπάλληλοι τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνουν δράση στα δύο κέντρα «επισυνδέσεων τηλεφώνων», «νόμιμων συνακροάσεων», όπως αποκαλούνται επισήμως οι υποκλοπές.

Σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος των τελευταίων χρόνων ο σούπερ κοριός έχει παίξει σημαντικότατο ρόλο καταγράφοντας νόμιμα «τις ζωές των άλλων»: υπόπτων για τρομοκρατία ή μελών του οργανωμένου εγκλήματος.

υπερκοριοι. Χαρακτηριστική ήταν η υπόθεση εξάρθρωσης της πολυμελούς μαφιόζικης οργάνωσης η οποία ανάμεσα στα άλλα εμπλεκόταν στην απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου. Στην ογκώδη δικογραφία των 1.500 σελίδων, σε 96 ψηφιακούς δίσκους καταγεγραμμένων συνομιλιών, φαίνονταν μέσα από κωδικούς οι προσπάθειες των μελών της οργάνωσης να βρουν τρόπους για ξέπλυμα χρήματος «μπουγάδες» όπως φέρεται ότι το αποκαλούσαν, η δομή και ο τρόπος δράσης τους στο «ριχτάδικο» όπως μεταφράστηκε η απαγωγή.Τα δύο συστήματα καταγραφών GSM – XP αποκτήθηκαν σταδιακά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων από γερμανική εταιρεία. Το ένα, της ΕΥΠ, είναι εγκατεστημένο στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το δεύτερο, της Αντιτρομοκρατικής, στο κτίριο της ΓΑΔΑ.

Οι δύο υπερκοριοί, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης τουλάχιστον 700 τηλεφώνων ο καθένας –500 της σταθερής και 200 της κινητής τηλεφωνίας με δυνατότητα επέκτασης, και να παγιδεύουν έως και 100 συνδέσεις του Ιντερνετ. Επίσης μπορούν να καταγράφουν περιεχόμενα φαξ, e-mail, μηνύματα, SMS. Το κυριότερο είναι ότι έχει τη δυνατότητα του γεωγραφικού εντοπισμού του κατόχου. Αλλωστε σύμφωνα με ειδικούς, οτιδήποτε χρησιμοποιεί ρεύμα ή παράγει ηλεκτρομαγνητικά κύματα μπορεί να παρακολουθηθεί. Σε πρόσφατη υπόθεση συμμορίας που είχε αναλάβει να εκτελέσει συμβόλαιο θανάτου ιχνηλατήθηκαν και χαρτογραφήθηκαν μέσω κεραιών βήμα προς βήμα τα δρομολόγια που ακολούθησαν οι δράστες στην απόπειρα δολοφονίας και κατά τη διαφυγή τους και εξακριβώθηκε ακόμη ο τόπος και το κατάλυμα όπου παρέμειναν κρυμμένοι για να μην εντοπισθούν.