Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαπραγμάτευση για το Δημόσιο, με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εμφανίζεται αισιόδοξη ότι κατά τη σημερινή, τέταρτη κατά σειρά συνάντηση με την τρόικα θα κλειδώσουν όλες οι εκκρεμότητες.

Σε τέσσερα βασικά στοιχεία – άξονες κινείται το πακέτο των μέτρων στα οποία επιδιώκει ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να επέλθει συμφωνία και φάνηκε να τυγχάνουν μιας πρώτης αποδοχής από τους επικεφαλής της τρόικας στο πλαίσιο της χθεσινής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό.

Το πρώτο στοιχείο, για το οποίο μάλιστα η τρόικα έδειξε να δίνει το πράσινο φως από τη χθεσινή πρωινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ήταν η αποδοχή να προσμετρώνται οι απευθείας μετατάξεις υπαλλήλων στον αριθμό των 12.500 που προβλέπει το σχέδιο διαθεσιμότητας – κινητικότητας. Αυτομάτως, η αποδοχή αυτή επιτρέπει την άμεση μετακίνηση περίπου 5.000 εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς να απαιτηθεί η προηγούμενη υπαγωγή τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Το δεύτερο βασικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης είναι το αίτημα για πίστωση χρόνου που ζητάει η ελληνική πλευρά ώστε να υλοποιήσει το μέτρο της διαθεσιμότητας –βάσει Μνημονίου το πρώτο πακέτο των 12.500 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έριξε από προχθές ως αντιστάθμισμα το χαρτί της μείωσης του χρόνου παραμονής σε διαθεσιμότητα, που σήμερα είναι 12 μήνες μετά την πάροδο των οποίων εάν κάποιος υπάλληλος δεν μετακινηθεί, απομακρύνεται οριστικά από το Δημόσιο.

Η πρόταση προβλέπει τον περιορισμό του χρόνου διαθεσιμότητας σε 9 μήνες –αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κατά τη διαπραγμάτευση να μειωθεί ακόμη και στους 6 –και όπως αναφέρεται εξυπηρετεί διττό στόχο.

Από τη μια, δεν τροποποιείται ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα που όριζε ότι όσοι από τους 12.500 υπάγονταν βάσει της ισχύουσας δέσμευσης μέσα στον περασμένο Ιούνιο σε διαθεσιμότητα και δεν είχε βρεθεί θέση να μετακινηθούν μέσα στον επόμενο χρόνο θα αποχωρούσαν τον Ιούνιο του 2014.

Ακόμη, δηλαδή, και αν η τρόικα δώσει την παράταση υπαγωγής τους στο καθεστώς έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όποιοι δεν μετακινηθούν θα πρέπει να απομακρυνθούν και πάλι τον Ιούνιο του 2014 λόγω της μείωσης του χρόνου διαθεσιμότητας.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεωρεί τη μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας και ως μέσο επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών στο Δημόσιο. «Εχουμε χάσει κάποιο χρόνο, αλλά με την προτεινόμενη ρύθμιση θα μειώσουμε το διάστημα της αξιολόγησης δομών και προσωπικού» σχολίαζαν στελέχη του υπουργείου αναφερόμενα στη διαδικασία από την οποία θα προκύψουν οι πλεονάζοντες υπάλληλοι αλλά και τα κενά σε υπηρεσίες του Δημοσίου.

Οπως διευκρίνιζαν, το ασφυκτικότερο χρονικό περιθώριο θα κάμψει την απροθυμία που εμφανίζουν συχνά οι διοικήσεις των φορέων να δώσουν στοιχεία και να προχωρήσουν στην υλοποίηση της διαθεσιμότητας και κινητικότητας. «Κανένας δεν θα θελήσει να στιγματιστεί πως με δική του υπαιτιότητα υπήρξε καθυστέρηση και παρήλθε ο χρόνος της διαθεσιμότητας, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να βρεθούν οριστικά εκτός Δημοσίου» σχολίαζαν.

Το τρίτο σημείο του πακέτου των προτάσεων της ελληνικής πλευράς, που παρουσιάζεται και ως ένα ισχυρό χαρτί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, είναι η επικείμενη ρύθμιση για τις προσωρινές διαταγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι χθες, παραμένουν επί σειρά ετών στο Δημόσιο –κυρίως σε δήμους –περίπου 4.000 υπάλληλοι, κάνοντας χρήση αυτού του καθεστώτος δικαστικής προστασίας.

«Δεν μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς απαιτείται χρόνος για τη ρύθμιση και την υλοποίησή της» παραδέχονται τα ίδια στελέχη, επισημαίνοντας όμως πως η διακηρυγμένη κυβερνητική επιλογή να δοθεί τέλος στο φαινόμενο αυτό, μέσω της σχετικής πρωτοβουλίας που ετοιμάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, έχει γίνει δεκτή με ικανοποίηση από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η τέταρτη και τελευταία δέσμευση με την οποία το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα επιχειρήσει να κλείσει τη συμφωνία είναι η προώθηση ενός νέου κύματος συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων καθώς και αναδιάρθρωσης φορέων υπό τη γενική κυβέρνηση.

Τα στοιχεία για τους δήμους

Καθοριστικής σημασίας εξακολουθεί να είναι για τους τροϊκανούς η αποτύπωση των στοιχείων για τις δομές και το προσωπικό των δήμων, που θεωρείται βασική δεξαμενή υπαλλήλων που θα μπορούσαν να τεθούν σε διαθεσιμότητα. Για τον λόγο αυτόν στη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα παρευρεθεί και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης