Ο Νέλσον Μαντέλα, είναι «φυτό» και η κατάστασή του θεωρείται μόνιμη. Η οικογένειά του μάλιστα, εξέτασε το ενδεχόμενο να τον βγάλει από τη μηχανική υποστήριξη η οποία τον κρατάει στη ζωή. Αυτό αναφέρεται σε δικαστικό έγγραφο με ημερομηνία 26 Ιουνίου, όπως μετέδωσε την Πέμπτη το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση φυτού… Οι θεράποντες γιατροί συμβούλευσαν την οικογένεια του Μαντέλα να αποσυνδέσουν τη μηχανή που τον κρατά τεχνικά στη ζωή και η οικογένεια εξετάζει αυτήν την επιλογή», ανέφερε το έγγραφο που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο δικαστήριο στο πλαίσιο της υπόθεσης μεταφοράς των τάφων των παιδιών του πρώην προέδρου της Νοτίου Αφρικής.

Ο 94χρονος ηγέτης του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ νοσηλεύεται εδώ και εβδομάδες σε κρίσιμη κατάσταση λόγω προβλήματος στους πνεύμονες.

Η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής επιμένει τις τελευταίες ημέρες σε ιατρικά ανακοινωθέντα που κάνουν λόγο για κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της χώρας. Γίνονται δε προετοιμασίες για τον εορτασμό των γενεθλίων του Μαντέλα στις 18 Ιουλίου.

Σε επικοινωνία του Γαλλικού Πρακτορείου με το γραφείο του Προέδρου της Νοτίου Αφρικής, εκπρόσωπός του αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο του εγγράφου. «Από τη δική μας πλευρά που βασίζεται στα ιατρικά ανακοινωθέντα, η κατάσταση του πρώην Προέδρου είναι κρίσιμη αλλά σταθερή σε αυτό το στάδιο» δήλωσε ο Μακ Μαχαράτζ, ο οποίος ζήτησε να μην υπάρξει παραβίαση του απορρήτου μεταξύ ιατρού και ασθενή.

Παράλληλα η σύζυγος του Μαντέλα, Γκράσα Μασέλ, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης πως ο ήρωας της Νότιας Αφρικής δεν υποφέρει.

«Πάνε τώρα περίπου 25 ημέρες που είμαστε στο νοσοκομείο. Παρόλο που ο Μαντίμπα δεν ήταν πάντα καλά, δεν υπέφερε ποτέ», δήλωσε προς δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνέντευξης Τύπου του Ιδρύματος Μαντέλα στο Γιοχάνεσμπουργκ.