Ο τελευταίος λευκός πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Φρεντερίκ ντε Κλερκ υποβάλλεται σήμερα, Τρίτη, σε επέμβαση για την τοποθέτηση βηματοδότη, όπως δήλωσε η βοηθός του.

Το 1993, ο Nτε Κλερκ βραβεύτηκε με Νομπέλ Ειρήνης από κοινού με τον διάδοχό του, τον Νέλσον Μαντέλα, επειδή έθεσαν τέλος στο Απαρτχάιντ, το διαβόητο και απαρχαιωμένο καθεστώς ρατσιστικών διακρίσεων της Νότιας Αφρικής, υποστηρίζοντας τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν στην ισότητα των πολιτών του κράτους ανεξαρτήτως χρώματος.

«Αναμένει ότι θα λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο εντός 24 ωρών. Θα τού τοποθετηθεί βηματοδότης και μετά θα λάβει εξιτήριο», δήλωσε στο Reuters η προσωπική του βοηθός Μπρέντα Στέιν.

Την περασμένη εβδομάδα, το γραφείο του πρώην προέδρου ανακοίνωσε ότι ο 77χρονος σήμερα Φρεντερίκ Nτε Κλερκ διέκοψε τις διακοπές του στην Ευρώπη εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του 94χρονου Μαντέλα, ο οποίος παραμένει στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Εισήχθη πριν από τρεις εβδομάδες και πλέον υποφέρει από λοίμωξη του αναπνευστικού.