Έτοιμη να χρησιμοποιήσει τις υποδομές του ΔΕΣΦΑ για να προμηθεύσει με αέριο χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αρχής γενομένης από τη Βουλγαρία, και Αλβανία, είναι η αζέρικη SOCAR.

Αυτό ανέφερε χθες ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της SOCAR Ελσχάντ Ναζίροφ, επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία της απόκτησης της εταιρείας του δικτύου αερίου από την εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν.

«Οι υποδομές που σήμερα ανήκουν στο ΔΕΣΦΑ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να οργανωθεί η προμήθεια φυσικού αερίου προς χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αρχικά η συζήτηση αφορά χώρες όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, θα εξετάσουμε τις δυνατότητες να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες του ΔΕΣΦΑ για την οργάνωση των προμηθειών φυσικού αερίου στις γειτονικές προς την Ελλάδα χώρες», προσέθεσε ο αζέρος αξιωματούχος.

Ετινγκερ για TAP

Στην επιλογή του TAP από την κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ ΙΙ και στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για την ευρύτερη περιοχή, αναφέρθηκε από πλευράς του, ο Γερμανός Επίτροπος Ενέργειας Γκύντερ Ετινγκερ.

«Το πιο σημαντικό από την επιλογή μεταξύ TAP και Nabucco είναι το άνοιγμα του Νότιου Διαδρόμου», είπε ο κ. Ετινγκερ. Και προσέθεσε ότι με την αποτελεσματική λειτουργία της εγχώριας ενεργειακής αγοράς αλλά και τις απαραίτητες υποδομές (όπως η αντίστροφη ροή των αγωγών), όταν το αζέρικο αέριο μπει στην Ε.Ε. θα μπορεί να μεταφερθεί παντού στην Ευρώπη.

Στάθηκε δε ιδιαίτερα στους διασυνδετήριους αγωγούς των χωρών στα Βαλκάνια (Βουλγαρία Σερβία, Βουλγαρία Ρουμανία, Ρουμανία Ουγγαρία, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για να δημιουργηθεί ένα πλέγμα διασυνδέσεων στη Νότια και την Κεντρική Ευρώπη.

Σύστημα αγωγών από Ελλάδα ως Ουκρανία

«Χρειαζόμαστε ένα ευέλικτο ανεξάρτητο σύστημα αγωγών φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την Ελλάδα και θα φτάνει μέχρι την Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά, δείγμα του ρόλου που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ελλάδα για την τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με τον κ. Ετινγκερ πρέπει στο επόμενο διάστημα να υπάρξουν εξελίξεις που θα βοηθήσουν ώστε να έχουμε πιο ανταγωνιστικές τιμές στη Νοτιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπη.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση τόνισε ο Επίτροπος θα διαδραματίσει τόσο το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου όσο και η ανάπτυξη νέων υποδομών αγωγών.