Xωρίς αντοχές και με αμφιβολίες σχετικά με το εάν θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, όπως η εξυγίανση του δημόσιου τομέα, εμφανίζονται οι έλληνες πολίτες σύμφωνα με τα ευρήματα του « Οικονομικού Βαρόμετρου» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα απαντώντας στο κατά πόσο το έργο της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ήταν θετικό ή αρνητικό μέχρι τώρα, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων υποστήριξε ότι το έργο της τρικομματικής κυβέρνησης ήταν αρνητικό κατά το συντριπτικά υψηλό ποσοστό του 67% (σχεδόν επτά στους 10), ενώ μόλις 24% των συμμετεχόντων το έκρινε θετικά.

Αρνητικό όμως είναι και το κλίμα σχετικά με τις προσδοκίες των πολιτών αναφορικά με την αποδοτικότητα της νέας κυβέρνησης καθώς οι απαντήσεις που συγκεντρώθηκαν διαμόρφωσαν αρνητικό κλίμα, με το 63% των συμμετεχόντων να πιστεύει ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα είναι περισσότερο επιτυχής από την προηγούμενη, ενώ, μόλις το 28% πιστεύει στην επιτυχή πορεία της νέας κυβέρνησης ενώ το 9% δεν διαμόρφωσε καμία γνώμη στο θέμα αυτό.

Πάντως, διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη αναφορικά με την δυνατότητα της νέας κυβέρνησης να μειώσει τον δημόσιο τομέα στο χρονοδιάγραμμα που έχει επιβάλει η τρόικα. Οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό σε ένα ποσοστό που πλησιάζει το 50%, ενώ το 36% θεωρεί ότι η νέα κυβέρνηση διατηρεί την δυνατότητα αυτή και πως θα επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει η τρόικα. Σημαντικό όμως είναι και το ποσοστό αποχής το οποίο ανήλθε στο 15%, δηλώνοντας είτε αδιαφορία είτε άγνοια.

Επίσης, στην τρίτη έρευνα του Οικονομικού Βαρομέτρου για το 2013 σε σχέση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, πολύ υψηλό ποσοστό των συμμετεχόντων το οποίο ανέρχεται στο 70%, εξακολουθεί να είναι απαισιόδοξο για την πορεία της σημειώνοντας όμως, μείωση κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες από τα επίπεδα του Ιουνίου 2012.

Αναφορικά με τα προσωπικά τους οικονομικά, επτά στους 10 ερωτώμενους εμφανίζονται απαισιόδοξοι, όμως, το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες από το προηγούμενο έτος (από 85% στο 73%).

«Η νέα έρευνα του ΕΒΕΑ καταδεικνύει ότι η κοινωνία έχει εξαντλήσει τις αντοχές της. Προφανώς, αυτή είναι και η βασική αιτία των αρνητικών κρίσεων, τόσο για την προηγούμενη, όσο και για τη σημερινή κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι οι πολίτες αμφιβάλουν ακόμη και για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, όπως η εξυγίανση του δημόσιου τομέα» , δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος επισημαίνοντας ότι είναι προφανής η ανάγκη αλλαγής πολιτικής, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας, αλλά και να προχωρήσουν επιτέλους όλες εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν μια νέα ώθηση στην οικονομία και την κοινωνία.

Σημειώνεται ότι η έρευνα που δημοσιοποιήθηκε είναι η τρίτη ποσοτική έρευνα για το έτος 2013 με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται κατʼεντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρία ALCO, ενώ τα ευρήματα της επεξεργάζονται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΑ.Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 25 και 27 Ιουνίου 2013.