Κομβική για την προσπάθεια επιβίωσης της Sato αναμένεται να αποδειχθεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που ενέκρινε το σχέδιο εξυγίανσης το οποίο είχε υποβάλει η βιομηχανία επίπλων.

Σχεδόν το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (9 τράπεζες) έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία και συμφώνησαν σε ένα γενναίο κούρεμα της τάξεως του 80% αφού από τα 50 εκατ. ευρώ οι δανειακές απαιτήσεις και με τη βούλα του δικαστηρίου θα περιοριστούν στα 10 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας μειώνονται δραστικά από τα 68 εκατ. ευρώ σε 20 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια όχι συνηθισμένη στην Ελλάδα διαδικασία εξυγίανσης, καθώς η εταιρεία ξεκίνησε τις διαδικασίες με το άρθρο 99 τον Οκτώβριο του 2012, αλλά με ταχείς ρυθμούς υπήρξε συμφωνία με τους πιστωτές και έγινε χρήση του άρθρου 106Β το οποίο αναφέρεται σε προϋπογεγραμμένη συμφωνία.

Οι τράπεζες θα κεφαλαιοποιήσουν υποχρεώσεις ύψους 18 εκατ. ευρώ, ενώ σε Εμπορική και Alpha θα μεταβιβαστούν τα ακίνητα της εταιρείας σε Θεσσαλονίκη και Ελευσίνα. Επιπλέον η συμφωνία προβλέπει ότι απομειώνονται υποχρεώσεις σε ανέγγυους πιστωτές κατά το ποσό των 12 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία εξυγίανσης θα ολοκληρωθεί με τη χρηματοδότηση εκ μέρους των τραπεζών ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ το κεφάλαιο της εταιρείας θα αυξηθεί κατά 1 εκατ. ευρώ με συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή. Η διοίκηση παραμένει στον Γιώργο Θεοδωρίδη, αν και η οικογένεια που ελέγχει σήμερα το 52% των μετοχών μετά την κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων και την είσοδο επενδυτή θα περιορίσει το ποσοστό της.

Το επενδυτικό σχέδιο που «έπεισε» τους πιστωτές να μειώσουν τα δάνεια και να χορηγήσουν και νέα κεφάλαια κίνησης περιλαμβάνει την επανατοποθέτηση του brand ENTOS στον χώρο του οικιακού επίπλου με την είσοδό του σε νέες κατηγορίες όπως π.χ. παιδικό έπιπλο, την ενίσχυση του δικτύου και την κάλυψη τμημάτων της αγοράς που παρουσιάζουν σημαντικά κενά.