Σήμερα θα μάθει η ελληνική κυβέρνηση αν ο TAP επελέγη τελικά από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ για τη μεταφορά του αζερικού αερίου στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν τα ξένα δημοσιεύματα ότι ο ελληνικού ενδιαφέροντος αγωγός είναι ο νικητής στη πολύχρονη κούρσα με τον Nabucco West. Τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει στις 10 σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ που εκμεταλλεύεται το ομώνυμο αζερικό κοίτασμα, η οποία θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της επιλογής μεταξύ TAP και Nabucco.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικό στέλεχος –και αυτό έχει τη δική του σημασία –η αποστολή θα αποτελείται από τον αντιπρόεδρο της ΒΡ Αλ Κουκ, που συμμετέχει ως επικεφαλής στην κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, και τον πρόεδρο της Socar (που επίσης αποτελεί μέτοχο της κοινοπραξίας) Ρόβναγκ Αμπντουλάγιεφ ή τον αντιπρόεδρο Ελσχαντ Νασίροφ.

Παρόμοια ενημέρωση θα γίνει από εκπροσώπους της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ στις πρωτεύουσες όλων των εμπλεκομένων χωρών, τόσο αυτών που στηρίζουν τον TAP (Ρώμη, Τίρανα, μαζί με Αθήνα), όσο και εκείνων που στηρίζουν τον Nabucco (Σόφια, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη και Βιέννη). Με άλλα λόγια, σήμερα το μεσημέρι, έστω και ανεπίσημα (διότι οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μεθαύριο Παρασκευή 28 Ιουνίου), θα γίνει γνωστό αν το «χρίσμα» δόθηκε τελικά στον TAP ή στον Nabucco.

Χθες κυβερνητικά στελέχη, παρότι κρατούσαν χαμηλούς τόνους, δεν έκρυβαν την αισιοδοξία τους ότι θα επικρατήσει ο TAP, ενώ αντίστοιχο είναι και το κλίμα που μεταφέρουν τα τελευταία 24ωρα δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης.

Μετά τις κυριακάτικες αναφορές ρουμανικών ιστοσελίδων, χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο New Europe, που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες, σε αποκλειστικό –όπως σημειώνει –δημοσίευμά του υποστηρίζει ότι ο TAP είναι ο αγωγός που έχει επιλεγεί από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ για να μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κασπίας στην Ευρώπη. Το πρακτορείο επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Μπακού οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο κέντρο αποφάσεων των Αζέρων.

Σημειωτέον ότι σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου υπογράφουν με τον διευθύνοντα σύμβουλο του TAP κ. Τούνγκλαντ τη συμφωνία «φιλοξενούσας χώρας» (host government agreement), μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κοινοπραξίας. Η συμφωνία, η υπογραφή της οποίας εκκρεμούσε από την περασμένη εβδομάδα, καθορίζει θέματα τελών διέλευσης, φορολογικά, απαλλοτριώσεων κ.ά.

Εφόσον τελικά επιβεβαιωθούν οι θετικές για την Ελλάδα εξελίξεις αναφορικά με τον ΤΑΡ, εκτιμάται ότι θα επιταχυνθούν και οι διαπραγματεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ με την αζερική Socar για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ. Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο πωλητής, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει ακόμη παραλάβει επισήμως τη νέα βελτιωμένη προσφορά της Socar ύψους 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να την αξιολογήσει και να ενημερώσει και τον έτερο πωλητή, που είναι ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια.