Πάνω από 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στις παρυφές της κεντρικής πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν την απόφαση της δικαιοσύνης να αφήσει ελεύθερο έναν αστυνομικό που κατηγορείται για τη δολοφονία του 26χρονου διαδηλωτή Ετέμ Σαρισουλούλ, που υπέκυψε στις 14 Ιουνίου.

Ο Τούρκος αστυνομικός είχε προσαχθεί τη Δευτέρα ενώπιον του δικαστηρίου για τον θανάσιμο τραυματισμό την 1η Ιουνίου –με μια σφαίρα στο κεφάλι– του διαδηλωτή, ωστόσο στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους έως την έναρξη της δίκης του.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρύτατα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζει τον νεαρό να καταρρέει μπροστά σε έναν κρανοφόρο αστυνομικό, ο οποίος εν συνεχεία απομακρύνεται από το σημείο με το όπλο στο χέρι.

«Ζητούμε να λογοδοτήσουν οι δολοφόνοι», «Για τον Ετέμ, για τη δικαιοσύνη» και «Ενάντια στον φασισμό, ώμο με ώμο», ήταν κάποια από τα συνθήματα που φώναζαν επί μία ώρα οι διαδηλωτές, πολλές εκατοντάδες εκ των οποίων στέκονταν σε μικρή απόσταση από δεκάδες πάνοπλους άνδρες των ειδικών μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της Αστυνομίας που απέκλεισαν άμεσα την πρόσβαση στο κέντρο της πλατείας.