19 συνολικά υπουργοί, αναπληρωτέςυπουργοί καιυφυπουργοί βρίσκονται εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Μαζί με τους τέσσερις που προέρχονταν από τη ΔΗΜΑΡ και οι οποίοι παραιτήθηκαν (Αντώνης Μανιτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης – Αντώνης Ρουπακιώτης,υπουργός Δικαιοσύνης – Θόδωρος Παπαθεοδώρου, υφυπουργός Παιδείας – Φωτεινή Σκοπούλη,υφυπουργός Υγείας) έχασαν τη θέση τους τέσσερις υπουργοί, τρειςαναπληρωτέςυπουργοί και οκτώυφυπουργοί.

Αναλυτικά, έφυγαν από το υπουργείο Εσωτερικών ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, από τουπουργείο Υγείας ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, από το υπουργείο Ναυτιλίας ο Κωστής Μουσουρούλης και από το υπουργείο Περιβάλλοντος ο καθηγητής Ευάγγελος Λιβιεράτος που ήταν πρόταση Βενιζέλου στην κυβέρνηση του 2012.

Ακόμα «κόπηκαν» οιαναπληρωτέςυπουργοί Περιβάλλοντος Σταύρος Καλογιάννης, Υγείας Μάριος Σαλμάς και ο αρμόδιος για τον Πολιτισμό Κώστας Τζαβάρας.

Εκτός κυβέρνησης βρίσκονται επίσης οι υφυπουργοί: Μανούσος Βολουδάκης και Κυριάκος Βιρβιδάκης (Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Παναγιώτης Καράμπελας και Δημήτρης Ελευσινιώτης (Εθνικής Αμυνας), Κώστας Τσιάρας (Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό), Νίκος Παναγιωτόπουλος (Εργασίας), Κώστας Καραγκούνης (Δικαιοσύνης) και Γιάννης Ιωαννίδης (Αθλητισμού).

Τα νέα πρόσωπα της δικομματικής πλέον κυβέρνησης είναι επίσης 19 μαζί και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο που εισήλθε ως Νο2.

Για πρώτη φορά στην πολιτική τους καριέρα -μακρά για αρκετούς- γίνονται μέλη κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γιάννης Μιχελάκης, ο Ακης Γεροντόπουλος, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Θανάσης Δαβάκης, η Ζέτα Μακρή (στη θέση της Σοφίας Βούλτεψη) και από το ΠΑΣΟΚ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο Συμεών Κεδίκογλου.

Σε κυβερνητικό σχήμα επανέρχονται από τηΝέα Δημοκρατία ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Αντώνης Μπέζας, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο Κώστας Γκιουλέκας.

Από το ΠΑΣΟΚ, κυβερνητική προϋπηρεσία, εκτός τουΒαγγέλη Βενιζέλου, έχουν ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης,η Φώφη Γεννηματά, ο Γιάννης Μανιάτης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Βασίλης Κεγκέρογλου, το μοναδικό μέλος της κυβέρνησης που εκλέγεται στην Κρήτη.

Δεν ανέλαβαν υπουργικά καθήκοντα, παρά τα όσα ακούγονταν τις τελευταίες ημέρες ούτε ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ ούτε οι Πάρης Κουκουλόπουλος (θα καταλάβει τη θέση του Λεωνίδα Γρηγοράκου στην αντιπροεδρία της Βουλής), Φίλιππος Σαχινίδης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Κουτρουμάνης και Κώστας Τριαντάφυλλος από το ΠΑΣΟΚ.

Στη νέα κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, διπλασιάστηκε ο (φτωχός) αριθμός των γυναικών (αποχώρησε η Φωτεινή Σκοπούλη, παρέμεινε η Ολγα Κεφαλογιάννη και προστέθηκαν η Ζέτα Μακρή, ηΦώφη Γεννηματά και η Εύη Χριστοφιλοπούλου) ενώ μειώθηκαν οι εξωκοινοβουλευτικοί καθώς έφυγαν επτά (Λιβιεράτος,Μανιτάκης, Ρουπακιώτης, Παπαθεοδώρου, Σκοπούλη, Καράμπελας, Ελευσινιώτης) και εισήλθαν μόνο δύο. Η Φώφη Γεννηματά και ο Παντελής Καψής.

Από το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα παραμένουν οι εξωκοινοβουλευτικοί Γιάννης Στουρνάρας, Θανάσης Τσαυτάρης, Δημήτρης Σταμάτης, Δημήτρης Κούρκουλας, Γιώργος Μαυραγάνης, Θανάσης Σκορδάς και Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Πλήρη αναδόμηση είχαμε στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εθνικής Αμυνας, Υγείας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, όπου όμως ο αναπληρωτής υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, προήχθη σε υπουργό Δικαιοσύνης.

Απολύτως ίδια παρέμεινε ολόκληρη η πολιτική ηγεσία στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ διαχωρίστηκαν και πάλι τα υπουργεία Υποδομών-Μεταφορών από το Ανάπτυξης και Πολιτισμού-Αθλητισμού από το Παιδείας.

Ετσι σταθεροί στις θέσεις τους, αλλάμε μικρότερο υπουργείο, έμειναν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Αμετακίνητοι έμειναν και οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο στενότερος συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν -για πρώτη φορά σε κυβέρνηση- έξι δημοσιογράφοι, που θα ήταν επτά εάν αποδέχονταν τη θέση της υφυπουργού Υγείας η Σοφία Βούλτεψη.

Πέντε μέλη της ΕΣΗΕΑ, ο Γιάννης Μιχελάκης, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Σίμος Κεδίκογλου, ο Γιάννης Ανδριανός και ο Παντελής Καψής και ένα μέλος της ΕΣΗΕΜΘ, ο Κώστας Γκιουλέκας.