Με μία σπάνια για τα δικαστικά χρονικά απόφαση, τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Πάτρας επέλεξαν αντί να στείλουν στη φυλακή έναν 77χρονο, ο οποίος κατηγορείται για χρέη στο Δημόσιο, να διατάξουν τον κατ’ οίκον περιορισμό του, ως εναλλακτική έκτιση ποινής.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια απόφαση, η οποία εκδόθηκε στην Πάτρα, με γνώμονα την επιεική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου κατηγορουμένου, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας που προφανώς δεν θα μπορούσε να αντιμετωπισθούν μέσα στη φυλακή.

Ο 77χρονος είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο που είχαν εγγραφεί στο μητρώο του λόγω της ιδιότητας που είχε στο παρελθόν, όταν κατείχε τη θέση διευθύνοντος συμβούλου εταιρείας με οικονομικές εκκρεμότητες.

Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου με μία πρωτοποριακή απόφαση, αφού στάθμισαν όλα τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και τις δυνατότητες εναλλακτικής έκτισης ποινής που παρέχει ο ίδιος ο νόμος, αποφάσισαν να μη στερήσουν την προσωπική ελευθερία στον κατηγορούμενο.

Ετσι, με σύμφωνη γνώμη και της εισαγγελικής λειτουργού, έκαναν δεκτή τη σχετική αίτηση του 77χρονου, ο οποίος ζητούσε να εκτίσει την ποινή στο σπίτι του, με την υποχρέωση να εμφανίζεται μία φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος παραβιάσει τον όρο για κατ’ οίκον περιορισμό και κυκλοφορήσει ελεύθερα, τότε διακινδυνεύει την ευκαιρία που του έδωσαν οι δικαστές.

Νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Πάτρας ανέφεραν ότι «η Δικαιοσύνη υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες επέδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό της, κάνοντας δεκτό έναν εναλλακτικό τρόπο έκτισης της ποινής».

Η δυνατότητα εναλλακτικής έκτισης της ποινής παρέχεται από τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που προβλέπει εκτός από τους συνηθισμένους περιοριστικούς όρους (καταβολή εγγυοδοσίας, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας τους), την απαγόρευση να μεταβαίνει ή να διαμένει σε συγκεκριμένο τόπο καθώς και την απαγόρευση να συναναστρέφεται ή να συναντάται με ορισμένο κύκλο προσώπων.

Η απόφαση των δικαστών, όπως εκτιμούν νομικοί, ανοίγει έναν νέο δρόμο καθώς όχι μόνο στην Πάτρα αλλά σε όλα τα δικαστήρια της χώρας εκκρεμούν ανάλογες δικογραφίες για χρέη στο Δημόσιο. Και ίσως, κατά περίπτωση, οι φυσικοί δικαστές κάθε κατηγορουμένου θα μπορούσαν –αν έκριναν ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου –να εφαρμόζουν εναλλακτικούς τρόπους έκτισης της ποινής.