Ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, έκανε έκκληση στο «αίσθημα ευθύνης» των ελλήνων ηγετών, σχολιάζοντας τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

«Κάνω έκκληση στο αίσθημα ευθύνης των ελλήνων πολιτικών ηγετών για το καλό της Ελλάδας και της Ευρώπης», δήλωσε ο Ολι Ρεν μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, κλίμα σχετικής ικανοποίησης για τις εξελίξεις στην Ελλάδα επικράτησε στο Λουξεμβούργο, όπου συνεδρίασαν οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Γιάννη Στουρνάρα.

Οπως ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους ιθύνοντες του Εurogroup για τις εξελίξεις στην Αθήνα, επισημαίνοντάς τους ότι αφενός μεν αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο νέων εκλογών στην Ελλάδα, αφετέρου δε υφίστανται πλέον συνθήκες σαφώς ευνοϊκότερες για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Και αυτό διότι, όπως ανέφερε ο έλληνας υπουργός, το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει θα επιδείξει σαφώς μεγαλύτερη θέληση για την υλοποίησή τους χωρίς να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές αντιστάσεις που αντιμετώπισε το προηγούμενο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ εμφανίσθηκαν εξαιρετικά ικανοποιημένοι από την αποφασιστικότητα του Αντώνη Σαμαρά στο θέμα της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και από τη σύνεση με την οποία αντιμετωπίζει τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Βόλφγκαγκ Σόιμπλε ο οποίος θα επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα.