Αυτή η κατσαρίδα είναι διαφορετική από τις άλλες. Δεν φεύγει μόλις αντιληφθεί ότι πάει κάποιος να την ψεκάσει αλλά, αντιθέτως, προχωράει ίσια, στρίβει δεξιά ή αριστερά, κάνει μέχρι και μεταβολή, ανάλογα με τις εντολές που θα τις δώσει κάποιος που κρατά ένα iPhone! Νευροεπιστήμονες από το Μίσιγκαν κατάφεραν να δημιουργήσουν την πρώτη cyborg κατσαρίδα, δηλαδή ένα έντομο που είναι ταυτόχρονα και ρομπότ. Την ονόμασαν RoboRoach. Στην ουσία αυτό που έκαναν είναι ότι βρήκαν τρόπο να προσαρμόσουν πάνω σε μία κατσαρίδα ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα το οποίο ελέγχει τις κινήσεις της. Το κύκλωμα αυτό μπορεί να δέχεται εντολές μέσω μιας ειδικής εφαρμογής του iPhone και έτσι η κατσαρίδα να κινείται ανάλογα με τις επιθυμίες εκείνου που κρατά το τηλέφωνο/τηλεχειριστήριο.

Οι νευροεπιστήμονες της εταιρείας Backyard Brains επενέβησαν στο σύστημα «πλοήγησης» που διαθέτει η κατσαρίδα. Αυτό στηρίζεται στις κεραίες που έχει το έντομο. Αφαίρεσαν τις κεραίες και στη θέση τους εμφύτευσαν ηλεκτρόδια τα οποία ελέγχουν τις κινήσεις της. Τα ηλεκτρόδια υποστηρίζονται από ένα μικρό κύκλωμα που είναι τοποθετημένο στην πλάτη.

Με τον τρόπο αυτόν οι ειδικοί της εταιρείας καυχιούνται ότι έφτιαξαν το πρώτο ζωντανό ρομπότ, το οποίο μπορεί να το αγοράσει όποιος θέλει. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι «Τάιμς», αντί 100 δολαρίων μπορεί κάποιος να προμηθευθεί το σύστημα πλοήγησης καθώς και οδηγίες για το πώς να το προσαρμόσει στην κατσαρίδα. Οποιος δώσει 150 δολάρια θα λάβει επιπλέον και καμιά δεκαριά κατσαρίδες…

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Ωστόσο, αυτή η μεθοδολογία επέμβασης σε έμβιο οργανισμό δεν αποτελεί πρακτική που αποδέχονται οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, όπως η Peta. O Γκρεγκ Γκέιτζ, που μαζί με τον Τιμ Μαρτζούλο δημιούργησε το σύστημα ελέγχου των κατσαρίδων, λέει ότι «η σχετική νομοθεσία αφορά τα σπονδυλωτά». Διευκρινίζει επίσης ότι οι χρήστες προτού ξεκινήσουν την «εγκατάσταση» του συστήματος πρέπει να έχουν αναισθητοποιήσει τα έντομα βάζοντάς τα σε παγωμένο νερό. Ακόμη και έτσι, η Peta θεωρεί ότι η χρησιμοποίηση εντόμων κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι «οπισθοδρομική και ηθικά αμφίβολη».