Πώς μπορείς να βελτιώσεις μία ποδοσφαιρική τελειότητα; Ο Πεπ Γκουαρντιόλα κλήθηκε να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα αρκετές φορές στα τέσσερα χρόνια που κράτησε το τιμόνι της Μπαρτσελόνα, της αναμφισβήτητα κορυφαίας ομάδας εκείνο το διάστημα, τουλάχιστον για την περίοδο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στο ίδιο ερώτημα καλείται να απαντήσει ο καταλανός σουπερστάρ της προπονητικής και για την ομάδα που φέτος έσπασε όλα τα ρεκόρ και κατέκτησε όλους τους τίτλους: την Μπάγερν, η οποία θα τον παρουσιάσει ως νέο της προπονητή τη Δευτέρα.

Ο Γκουαρντιόλα θα μιλήσει στη γλώσσα του Γκαίτε, την οποία διδάσκεται εντατικά από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν συμφώνησε προφορικά με τον Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε να γίνει το νέο αφεντικό στη Ζέμπενερ Στράσε όπου χτυπά η καρδιά του βαυαρικού κολοσσού.

Το στοίχημα που έβαλε ο Γκουαρντιόλα με τον εαυτό του είναι πολύ μεγάλο. Ισως μεγαλύτερο απ’ ό,τι ο ίδιος φανταζόταν, αφού την εποχή που συμφωνούσε με τη Roten ούτε πρωταθλήτρια Γερμανίας ήταν ούτε είχε φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης ισοπεδώνοντας στο πέρασμά της την Μπαρτσελόνα με συνολικό σκορ 7-0.

Τους τελευταίους 12 μήνες, αφότου δηλαδή έφυγε από το Καμπ Νου, ο Γκουαρντιόλα αφιέρωσε πολλές ώρες στον εαυτό του και στην οικογένειά του, όπως άλλωστε ήταν και στόχος του.

Μένοντας σε ένα εντυπωσιακό διαμέρισμα στην Upper West Side της Νέας Υόρκης που έβλεπε «πιάτο» το Σέντραλ Παρκ, ο Γκουαρντιόλα είχε τον χρόνο να παρακολουθήσει το αμερικανικό όπεν και το Ράιντερ Καπ, ποιητικά ρεσιτάλ, να επισκεφθεί μουσεία, να περπατήσει στους δρόμους του Μεγάλου Μήλου και να γευθεί σπεσιαλιτέ στα κορυφαία εστιατόρια εκμεταλλευόμενος την ανωνυμία που του εξασφάλιζε η αμερικανική μητρόπολη, ενώ αφιέρωσε πολλές ώρες στα παιδιά του, τα οποία ο ίδιος πηγαινόφερνε στο σχολείο τους. Ομως ο Γκουαρντιόλα δεν κατάφερε να ξεφύγει απ’ αυτό που όπως φαίνεται είναι το μεγάλο του πάθος: το ποδόσφαιρο. Αφιέρωσε χιλιάδες ώρες μπροστά σε μία οθόνη τηλεόρασης μελετώντας ποδοσφαιρικές ομάδες και αγωνιστικά συστήματα, ενώ πέρασε από «σκάνερ» την Μπάγερν, αναζητώντας απάντηση στο ερώτημα: πώς θα βελτιώσει αυτή την τελειότητα.

«Ιδέες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Εκλεψα όσο περισσότερες μπορούσα», έλεγε με σκωπτική διάθεση πριν από ενάμιση μήνα στις διαλέξεις του στο Μπουένος Αϊρες και στην Μπογκοτά, ενώπιον χιλιάδων θαυμαστών του. Εδώ και χρόνια ο Γκουαρντιόλα αντιμετωπίζεται ως «φιλόσοφος του ποδοσφαίρου», όπως ακριβώς και ο μέντοράς του, ο Γιόχαν Κρόιφ, με τον οποίο γευμάτισε την προηγούμενη Παρασκευή στη Βαρκελώνη, ύστερα από πρωτοβουλία του Ολλανδού που ήθελε να του ευχηθεί προτού βρεθεί αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη έως τώρα πρόκληση της καριέρας του.

Τους επόμενους μήνες θα γραφτούν χιλιάδες λέξεις για το αν η Μπάγερν του Πεπ είναι καλύτερη από αυτήν του Χάινκες ή αν μπορεί να θεωρηθεί το ίδιο επιτυχημένος αν κατακτήσει λιγότερους τίτλους.

Το στοίχημα των Βαυαρών ωστόσο δεν έχει σχέση με τους τίτλους, αλλά με την ποδοσφαιρική κληρονομιά.

Πίσω από την απόφαση της πρόσληψης του Γκουαρντιόλα κρύβεται η ίδια σκέψη που κυριάρχησε στην Μπαρτσελόνα το 1971, όταν έφερε στη Βαρκελώνη τον Ρίνους Μίχελς και δύο χρόνια αργότερα τον Γιόχαν Κρόιφ. Η Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε να πετύχει πολλά πράγματα εκτός από την κατάκτηση του τίτλου το 1974 –για πρώτη φορά ύστερα από 14 χρόνια. Ομως οι δύο Ολλανδοί πέτυχαν αυτό που πραγματικά επιδίωκαν οι Μπλαουγκράνα: να αλλάξουν τη φιλοσοφία του συλλόγου και τα αποτελέσματα φάνηκαν έπειτα από αρκετές δεκαετίες, φτάνοντας στο ζενίθ στην εποχή Γκουαρντιόλα.

Κανείς φυσικά δεν περιμένει από τον Γκουαρντιόλα να κάνει την Μπάγερν νέα Μπαρτσελόνα και να παίζει ποδόσφαιρο τίκι τάκα. Αυτό άλλωστε δεν το θέλουν ούτε οι ίδιοι οι Βαυαροί. Το παιχνίδι της Μπάγερν στηρίζεται στην ταχύτητα, στην ένταση και στην ανάπτυξη από τα πλάγια με τους Ρόμπεν και Ριμπερί. Ο Γκουαρντιόλα θα πρέπει να προσαρμοστεί στην Μπάγερν –και το αντίτροφο.

Ποδόσφαιρο ακραίας έντασης

Για τον πρώην προπονητή της Μπαρτσελόνα η νίκη από μόνη της δεν είναι αρκετή. Θέλει από τις ομάδες του να παίζουν ένα ακραίας έντασης ποδόσφαιρο που στηρίζεται στην πίεση στον αντίπαλο και όχι απλώς να ανταλλάσσουν πάσες. Ο Φέργκιουσον μετά την ήττα του σε δύο τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ από τους Μπλαουγκράνα έλεγε: «Προσπαθούν να σε βάλουν πάνω σ’ αυτό το καρουζέλ πάσας, να σε κάνουν να ζαλιστείς».