Σε προεκλογικούς τόνους, αλλά με μια συγκέντρωση κατώτερη των προσδοκιών, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε χθες το βράδυ από την Πλατεία Συντάγματος τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί. Παρότι δεν ζήτησε εκλογές, οι τόνοι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα υψηλοί καθώς, απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό, είπε: «Κύριε Σαμαρά, τελειώσατε. Ο πολιτικός σας χρόνος τελείωσε».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύτατο κατηγορώ κατά του Πρωθυπουργού, στον οποίο χρέωσε ότι «απομόνωσε και διαπόμπευσε τη χώρα διεθνώς» με αφορμή τους χειρισμούς της ΕΡΤ. «Ενας μόνο σύμμαχος σας έμεινε, κ. Σαμαρά, η Χρυσή Αυγή. Ναι! Μόνο οι νεοναζί συμφωνούν με τα αίσχη σας», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ.

Η χθεσινοβραδινή, προεκλογικού τύπου συγκέντρωση στο Σύνταγμα χαρακτηρίστηκε πάντως από χαμηλή συμμετοχή πολιτών, γεγονός που σχολιαζόταν και από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, τα οποία υπολόγιζαν τη συμμετοχή σε περίπου 7.000 πολίτες.

Την ίδια ώρα, έντονη ήταν η αγωνία για τις εξελίξεις στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών καθώς από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ μπορεί να υπήρχε η εκτίμηση ότι τελικά «οι τρεις θα τα βρουν», αλλά ουδείς απέκλειε και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.

Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση και στο επιτελείο του προέδρου του κόμματος είναι ότι αυτή τη φορά η ρωγμή είναι πολύ βαθιά στην τρικομματική κυβέρνηση και δύσκολα μπορεί να επουλωθεί. «Οι εκλογές μπορεί να μη γίνουν άμεσα, όμως είναι σαν να μπήκαμε ήδη σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο», τόνιζε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Το ίδιο στέλεχος υπογράμμιζε πως οι εκλογές είναι αναπόφευκτες, ενώ, όπως έλεγε κατηγορηματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ είναι έτοιμος να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.

Το ιδρυτικό Συνέδριο. Εν τω μεταξύ, από τον παλμό των κινητοποιήσεων στην ΕΡΤ και κυρίως την ανταπόκριση του κόσμου όχι μόνο με την παρουσία του στο Ραδιομέγαρο αλλά και στα social media, θα εξαρτηθεί και το αν θα υπάρχει τελικά ή όχι αναβολή στο ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, το οποίο έχει ανακοινωθεί για τις 11-14 Ιουλίου.

Για το θέμα αυτό υπάρχει σήμερα σύσκεψη στην Κουμουνδούρου υπό τον γραμματέα Δημήτρη Βίτσα και θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν εισηγήσεις για αναβολή του Συνεδρίου από αρκετές πλευρές.

Το επιχείρημα είναι πως η τροπή που έλαβε ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ και η ανταπόκριση του κόσμου «άλλαξαν το σκηνικό» και το αίτημα από τον κόσμο που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ είναι να υπάρξει αμέριστη στήριξη των κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, ήδη έχει χαθεί ένα δεκαήμερο από τις προσυνεδριακές συνελεύσεις καθώς αυτές ακυρώθηκαν στην Αττική, ενώ, εάν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ, τότε είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρχει χρόνος ώστε να πραγματοποιηθεί τελικά το ιδρυτικό Συνέδριο.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ακόμα ότι το σημαντικό είναι το κόμμα να ξαναπιάσει το νήμα με την κοινωνία «από εκεί που το άφησε πέρυσι» και το Συνέδριο μπορεί να γίνει μετά το καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση, έλεγαν, «δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιστρέψει το κόμμα στην εσωστρέφεια και να συζητάμε τις λίστες και τις συνιστώσες», ενώ εάν προκύψουν αιφνιδιαστικές εκλογές, ειδικά το θέμα με τη διάλυση των συνιστωσών λύνεται πολύ εύκολα «με μια απλή δήλωση διάλυσής τους στο Πρωτοδικείο».