Υψηλοί τόνοι επικράτησαν το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή καθώς ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος δεν δέχθηκε να συμπεριλάβει προς συζήτηση, σε νομοσχέδιο για το «Ερρίκος Ντυνάν», την τροπολογία που είχε καταθέσει νωρίτερα το ΚΚΕ για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που οδήγησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η άρνηση του Λυκουρέντζου να δεχθεί προς συζήτηση την τροπολογία του ΚΚΕ, είχε προεξοφληθεί από το μεσημέρι από κύκλους του Μαξίμου καθώς υπήρχαν φόβοι ότι θα ψηφιζόταν και από βουλευτές της συμπολίτευσης.

«Με όλο τον σεβασμό προς την πρόεδρο της ΚΟ του ΚΚΕ, τέτοιες τροπολογίες πρέπει να συνοδεύονται από έκθεση του υπ. Οικονομικών καθώς προβλέπονται δαπάνες του Δημοσίου και αφού τέτοια έκθεση δεν υπάρχει, η τροπολογία πρέπει να απορριφθεί» είπε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος απευθυνόμενος προς την Αλέκα Παπαρήγα.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από τους βουλευτές του ΚΚΕ που αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας. Σε υψηλούς τόνους και οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επίσης αποχώρησαν «ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης» αλλά και για τη «σιωπή» του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Οντως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ απέφυγαν να τοποθετηθούν.

Με αποχώρηση από την Ολομέλεια απείλησε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος μίλησε για παραβίαση του Συντάγματος, επειδή δεν συζητήθηκε η τροπολογία.

Εάν η τροπολογία υπερψηφιζόταν, τότε θα ακυρωνόταν η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και κατά συνέπεια θα έπαυαν να ισχύουν τα όσα δέχεται στην απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, δηλαδή ότι η ΕΡΤ είναι φορέας που έχει καταργηθεί και ότι οι υπάλληλοί της θεωρούνται απολυμένοι.

Ολη η απόφαση του ΣτΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διακηρύξει ότι θα υπερψήφιζε την τροπολογία του ΚΚΕ, σύμφωνα και με όσα έχει υποστηρίξει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης. «Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε πρόταση κατατεθεί και απορρίπτει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» είχε δηλώσει από το στούντιο της ΕΡΤ.

Προτάσεις νόμου για την ακύρωση της Πράξης έχουν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κοινή το ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αφορά μόνο στην ΕΡΤ, αλλά όλους του οργανισμούς του Δημοσίου, δίνοντας το δικαίωμα σε υπουργούς να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή κλείσιμο φορέων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σημειώνεται: «Στο νομοσχέδιο, που συζητείται την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει εμπρόθεσμα την τροπολογία για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει την κατάργηση ή συγχώνευση με υπουργική απόφαση -και μάλιστα ερήμην της Βουλής- εκατοντάδων δημοσίων φορέων και οργανισμών, καθώς επίσης και για την κατάργηση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων».

«Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει ώστε να μην τεθεί για ψήφιση η τροπολογία αυτή» τονίζει το ΚΚΕ, το οποίο αναμένεται να ζητήσει τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας.