Η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, νυν διευθύντρια του ΔΝΤ, που εμπλέκεται στη Γαλλία στην υπόθεση πλαστογραφίας και υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος στο σκάνδαλο Ταπί, ανακρίθηκε επί 22 ώρες από τους δικαστές της υπόθεσης στις 23 Μαΐου. Δύο μήνες νωρίτερα, στις 20 Μαρτίου, η Αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι της στο Παρίσι όπου βρέθηκε μια χειρόγραφη επιστολή της, χωρίς ημερομηνία, με παραλήπτη τον Νικολά Σαρκοζί. Αν και δεν είναι γνωστό εάν η Λαγκάρντ την είχε στείλει τελικά ή όχι, η επιστολή δημοσιεύθηκε στη «Μοντ» μαζί με λεπτομέρειες για το σκάνδαλο που αφορά μια ιδιωτική διαιτησία το 2009, η οποία καταδίκασε το γαλλικό κράτος να αποζημιώσει με 403 εκατομμύρια ευρώ τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, στενό φίλο και χρηματοδότη του Σαρκοζί. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Σαρκοζί, ο οποίος χαίρει πολιτικής ασυλίας ως πρώην αρχηγός κράτους, βρίσκεται πίσω από την ιδιωτική διαιτησία που ενέκρινε η Λαγκάρντ. Τώρα, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ολάντ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. 


Η επιστολή της Λαγκάρντ μοιάζει με όρκο πίστης στον Σαρκοζί. Εχει ως εξής: 


«Αγαπητέ Νικολά, πολύ σύντομα και με σεβασμό,
1) Βρίσκομαι στο πλευρό σου για να υπηρετήσω εσένα και τα σχέδιά σου για τη Γαλλία.
2) Εχω κάνει ό,τι καλύτερο, αλλά κάποιες φορές έχω αποτύχει. Σου ζητώ συγγνώμη.
3) Δεν έχω προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες ούτε επιθυμίες να γίνω μια φιλόδοξη αυλικός όπως πολλοί από αυτούς που σε περιτριγυρίζουν και των οποίων η πίστη είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, βραχύβια.
4) Χρησιμοποίησέ με όπως θέλεις και όπως ταιριάζει στα σχέδιά σου.
5) Αν με χρησιμοποιήσεις, θέλω την καθοδήγηση και την υποστήριξή σου: χωρίς την καθοδήγησή σου μπορεί να είμαι αναποτελεσματική, χωρίς την υποστήριξή σου μπορεί να μην είμαι τόσο αξιόπιστη. 
Με τεράστιο θαυμασμό,
Κριστίν Λ.».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από