Ανεμος αλλαγής πνέει στην Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία ετοιμάζεται να υποδεχθεί ως νέο διοικητή έναν καναδό τραπεζίτη, τον Μαρκ Κάρνι, αντί του έως σήμερα αναπληρωτή διοικητή Πολ Τάκερ που φάνταζε μέχρι πρότινος ως ο επικρατέστερος για τη θέση. Ωστόσο η διαδοχή του Μέρβιν Κινγκ δεν είναι απλώς ζήτημα προσώπων. Ο Κινγκ, που παραμένει διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μέχρι το τέλος του Ιουνίου, κουβαλά στην πλάτη του τις ευθύνες για το σκάνδαλο της χειραγώγησης του επιτοκίου Libor. Οι ευθύνες που του αναλογούν μπορεί να μην είναι αυτές του άμεσα εμπλεκομένου, όμως οι επικριτές του θεωρούν «ασυγχώρητη» την αδυναμία του να αντιληφθεί έγκαιρα και να αντιμετωπίσει δραστικά το μαγείρεμα των επιτοκίων από τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους.

Εκτός όμως από αυτές τις «αμαρτωλές ιστορίες», ο απερχόμενος τραπεζίτης της Αγγλίας παίρνει μαζί του και μια παλιομοδίτικη αντίληψη για τον ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας σε καιρούς ύφεσης. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος που ο Κάρνι κέρδισε τον περασμένο Νοέμβριο την κούρσα της διαδοχής από τον υπ’ αριθμόν δύο στην ιεραρχία της τράπεζας Πολ Τάκερ. Διότι ο μέχρι και σήμερα κεντρικός τραπεζίτης του Καναδά θεωρείται υπέρμαχος μιας πιο τολμηρής νομισματικής πολιτικής, στο πνεύμα αυτής που ακολουθεί ο Μπεν Μπερνάνκι ως επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed). Με άλλα λόγια, ο νέος διοικητής της τράπεζας έχει τις ευλογίες της κυβέρνησης Τζορτζ Οσμπορν προκειμένου να ρίξει περισσότερο χρήμα στην αγορά μέσω της παροχής πιστώσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Βέβαια η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη συνταχθεί με τη γραμμή Μπερνάνκι αγοράζοντας ομόλογα αξίας 437,6 δισ. ευρώ ενώ έχει διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο του 0,5%. Εύλογα λοιπόν οι κερδοσκόποι των διεθνών αγορών έχουν τα μάτια τους στραμμένα στον 48χρονο Καναδό, αναμένοντας ήδη από τις πρώτες ημέρες της θητείας του να δώσει το στίγμα μιας πολιτικής που θα είναι στραμμένη στην «ποσοτική χαλάρωση».

Οι πρώιμοι επικριτές του επισημαίνουν ότι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης «έρχεται από το πουθενά», καθώς κατάγεται από μια μικρή κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Καναδά, πολλά χιλιόμετρα μακριά από το Εντμοντον. Αλλωστε η βρετανική «Γκάρντιαν» θυμίζει στους αναγνώστες της ότι «όταν έφθασε στην Κεντρική Τράπεζα του Καναδά ήταν παντελώς άγνωστος». Αν όμως κάποιοι του καταλογίζουν «επαρχιωτισμό», ο κύκλος του έχει κάθε λόγο να αντιτάσσει τον κοσμοπολιτισμό ενός ανθρώπου που σπούδασε στο Χάρβαρντ και στην Οξφόρδη και ταξίδευε για 13 χρόνια μεταξύ Τόκιο, Νέας Υόρκης, Τορόντο και Λονδίνου, θητεύοντας στη μεγάλη των τραπεζιτών σχολή της Goldman Sachs. Λέγεται πάντως ότι στον Μαρκ Κάρνι δεν ταιριάζουν ούτε το κόμπλεξ ούτε η έπαρση. Οι συνεργάτες του λένε ότι ο ίδιος δηλώνει «απλώς ένας τύπος λίγο πάνω από τον μέσο όρο».