Αποφασισμένη να καταψηφίσει την αναθεώρηση της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ είναι η Ελλάδα: η συμφωνία προβλέπει ότι αρμόδια για την κρίση των αιτημάτων ασύλου είναι η χώρα πρώτης εισόδου των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονός που έχει ως συνέπεια να απελαύνονται στην Ελλάδα οι μη νόμιμοι μετανάστες, όπου και αν συλληφθούν εντός των συνόρων της ΕΕ. Την απόφαση της χώρας μας να καταψηφίσει τη συμφωνία ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας σε εκδήλωση που οργάνωσε η Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ), με θέμα «Υπάρχει λύση στο Μεταναστευτικό;». Το ίδιο θα πράξει και η Μάλτα –μαζί με τη χώρα μας δέχονται πάνω από το 90% των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ. «Εμείς για πρώτη φορά θα καταψηφίσουμε το Δουβλίνο II», είπε με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι «πρέπει στην Ευρώπη να έχουμε μια ειλικρινή συμφωνία, όπως πρέπει και να καταλήξουμε ότι το Δουβλίνο II αφορά μόνο το άσυλο, δεν αφορά το συνολικό θέμα της μετανάστευσης». Οπως εξήγησε, η συμφωνία καθορίζει ότι η αρμόδια για να εκδικάσει μια υπόθεση ασύλου είναι η χώρα στην οποία πρώτη φθάνει ο μετανάστης. «Αλλά αυτό αγνοεί έναν παράγοντα, ότι στην Ελλάδα μπαίνει το 90%. Που σημαίνει ότι η Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων είναι υποχρεωμένη να έχει τη διαχείριση του 90% των συνολικών παρανόμων μεταναστευτικών ροών της Ευρώπης. Αυτό δεν είναι εφικτό ή εν πάση περιπτώσει δεν είναι λογικό».

Μάλιστα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιχειρεί να ανοίξει τη συζήτηση για να βρεθεί ένας τρόπος κατανομής των παράνομων μεταναστών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, την έκτασή τους και το ακαθάριστο εθνικό προϊόν τους.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι οι προσπάθειες της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης έχουν σημαντικά αποτελέσματα και επισήμανε ότι δεν είναι ακριβής η εντύπωση ότι η Ευρώπη δίνει πολλά χρήματα στην Ελλάδα για τον συγκεκριμένο σκοπό. Αναφερόμενος στους «πυλώνες» του σχεδιασμού αντιμετώπισης του προβλήματος, με πρώτο τον έλεγχο των συνόρων, είπε χαρακτηριστικά ότι μία ημέρα προτού αρχίσει η επιχείρηση ελέγχου, «από τον Εβρο μπήκαν 410 άτομα, ένα ελληνικό χωριό. Σήμερα είναι θέμα αν μπαίνουν ένα, δύο, τρία άτομα την εβδομάδα».

Ως προς το σύστημα υποδοχής, αναφέρθηκε στην πρώτη υπηρεσία ασύλου που λειτουργεί ήδη στον Εβρο καθώς και στις κινητές μονάδες που θα λειτουργήσουν σε Χίο, Σάμο και Μυτιλήνη. Υπάρχουν ακόμα, όπως είπε, ειδικά κέντρα στη Χίο και στη Σάμο, τα οποία έχουν επισκευασθεί και λειτουργούν, και θα φτιαχτεί δεύτερο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μυτιλήνη.

Ως προς τις απελάσεις παράνομων μεταναστών, παρά τα εμπόδια, πέρυσι επέστρεψαν στις χώρες τους 22.000, ενώ φέτος ο αριθμός τους αναμένεται να υπερβεί τις 25.000.