Η πορεία της ξεκίνησε από τη London School of Economics, συνεχίσθηκε στo Χάρβαρντ και από εκεί στη Nέα Υόρκη, όπου και απέκτησε άδεια ασκήσεως δικηγορικού επαγγέλματος. Πριν από μήνες το όνομά της συνδέθηκε με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ που βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής

Το πρωινό της 9ης Ιανουαρίου 2013, στη διασταύρωση των οδών Πειραιώς και Αλκίφρονος κοντοστέκεται και συζητά μια ομάδα καλοντυμένων κυρίων, λίγα μέτρα μακριά από την είσοδο του ΣΔΟΕ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η φιγούρα μιας γυναίκας για την οποία από τότε συζητούν πολλοί, αλλά ελάχιστοι ταυτίζουν το όνομα με την εικόνα της. Η γυναίκα που απαθανατίζεται από φωτογράφους και τηλεοπτικές κάμερες που βρίσκονται ακριβώς έξω από το ΣΔΟΕ δεν είναι άλλη από την Ελένη Παπακωνσταντίνου, μια από τις δύο εξαδέλφες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Το όνομά της ήταν σε ένα από τα διαγραφέντα αρχεία της περίφημης λίστας Λαγκάρντ.

Μέχρι την ημέρα εκείνη που τα συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, η πρωτότοκη κόρη τού άλλοτε υπουργού Εξωτερικών Μιχάλη Παπακωνσταντίνου δεν είχε απασχολήσει ποτέ τη δημοσιότητα. Ολα τα χρόνια κινούνταν με διακριτικότητα σε μονοπάτια και χώρους όπου έχει διαπρέψει.

ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ. Μεγαλωμένη σε αστική οικογένεια, ακολούθησε ανοδική επαγγελματική πορεία περνώντας από σταθμούς όπως το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αλλά και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Οι πρώτες παιδικές αναμνήσεις έχουν τις ρίζες τους στην περιοχή της Κοζάνης, τόπο καταγωγής του πατέρα της, ο οποίος ήταν σημείο αναφοράς για την ίδια και τη μικρότερη αδελφή της Μαρίνα. Τον Οκτώβριο του 2012, ο Δήμος Κοζάνης πραγματοποίησε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ελένη Παπακωνσταντίνου είχε πει για τον πατέρα της: «Νομίζω ότι ένα από τα χαρακτηριστικά του, που όλοι τονίζουμε και ξέρουμε, είναι ότι ήταν ιδιαίτερα συναινετικός και μετριοπαθής. Απεχθανόταν τις ακρότητες».

Οπως είχε… καταθέσει σε εκείνη την εκδήλωση, μια από τις συμβουλές του πατέρα της προς τις κόρες του ήταν να αντιλαμβάνονται και την άλλη πλευρά. Τότε βέβαια δεν μπορούσε ούτε καν να διανοηθεί πως θα έπρεπε να αντιληφθεί ότι βρέθηκε η ίδια στην άλλη πλευρά. Σε εκείνη που την έφερε αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη που επί χρόνια υπηρετεί –αλλά όχι ως νομικό. Αυτή τη φορά βρέθηκε ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, οι οποίοι διενήργησαν την έρευνα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, με την ιδιότητα της ύποπτης τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα κλήθηκε να καταθέσει και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του εξαδέλφου της, πρώην υπουργού Οικονομικών για την ίδια πάντα υπόθεση.

Η Ελένη Παπακωνσταντίνου αποφάσισε, όπως και τα υπόλοιπα ελεγχόμενα πρόσωπα που συνδέονται με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, να μην εμφανιστεί ενώπιον της Βουλής –τόπο που η ίδια έχει συνδέσει με άλλες στιγμές από την πολυετή κοινοβουλευτική δράση του πατέρα της. Δίπλα στον Μ. Παπακωνσταντίνου, ο γιος του αδερφού του, όπως λέγεται, «κόλλησε» το μικρόβιο της πολιτικής. Ο μετέπειτα υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν για πολλούς από τότε ο διάδοχος του θείου του στην πολιτική. Παρά τις φήμες που διακινούνται, ιδίως μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης για τη λίστα Λαγκάρντ, είχε καλές σχέσεις με τις εξαδέλφες του.

Η Ελένη Παπακωνσταντίνου, αν και είναι γνωστή στον πολιτικό και νομικό κόσμο της χώρας, εντούτοις φροντίζει να είναι πάντα πίσω από τους προβολείς. Η 54χρονη γυναίκα διατηρεί δικηγορικό γραφείο στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας μαζί με την αδελφή της Μαρίνα.

Οσο για το βιογραφικό της, είναι πλούσιο και αντάξιο του ονόματός της, όπως χαρακτηριστικά λένε όσοι τη γνώριζαν πολύ καιρό πριν απασχολήσει τη δημοσιότητα ως μια από τις βασικές πτυχές της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ. Σπούδασε Νομικά στη London School of Economics και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Χάρβαρντ, υπήρξε μάλιστα και πρόεδρος των αποφοίτων του πανεπιστημίου. Η επαγγελματική της διαδρομή ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη και από τον δικηγορικό σύλλογο πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Κατόπιν συνέχισε τις σπουδές της στις Βρυξέλλες και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Μετά το τέλος των σπουδών της επέστρεψε στην Ελλάδα. Είχε φτάσει η ώρα να διαδεχθεί μαζί με την αδελφή της Μαρίνα Παπακωνσταντίνου –με εξίσου σημαντικές περγαμηνές στον κύκλο των σπουδών της –το δικηγορικό γραφείο του πατέρα τους.

Οσο για το επαγγελματικό της «χαρτοφυλάκιο» στην Ελλάδα, πολλοί συνάδελφοί της θα ήθελαν να έχουν ένα αντίστοιχο. Η Ελένη Παπακωνσταντίνου έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος μεγάλων εταιρειών όπως οι Toyota, Philip Morris /Παπαστράτος, Swarowski, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚRAFT FOOD HELLAS, της S-B Βιομηχανικά Ορυκτά και μέλος του ΔΣ της ΕΛΙΑΜΕΠ.

Παρά το βαρύ πρόγραμμά της και την επιτυχημένη επαγγελματική της πορεία, έχει να επιδείξει δραστηριότητα στο χώρο μη κυβερνητικών οργανώσεων που συνδέονται με την παιδεία και την εξωτερική πολιτική.

ΑΟΡΑΤΟΣ ΧΕΙΡ. Η αποκάλυψη ότι το όνομά της όπως και του οικονομολόγου συζύγου της Συμεών Σικιαρίδη ανήκαν στα αρχεία της λίστας που κάποιο χέρι έκανε «delete» βρίσκει την Ελένη Παπακωνσταντίνου, εκτός των άλλων, να συμμετέχει και στο ΤΑΙΠΕΔ, θέση όπου είχε τοποθετηθεί τον Φεβρουάριο του 2012. «Είναι αστήρικτη η δημόσια μνεία του ονόματός μου και γνωστή η επαγγελματική μου πορεία. Ωστόσο, υποβάλλω την παραίτησή μου από το συμβούλιο των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να μη δημιουργήσω προβλήματα στη λειτουργία του Ταμείου», ανέφερε στην επιστολή παραίτησής της.

Από την αρχή εξάλλου, που η υπόθεση αυτή έφτασε στη Δικαιοσύνη, τόσο εκείνη όσο και ο σύζυγός της όπως και ο σύζυγος της αδελφής της Μαρίνας, ο Ανδρέας Ρωσσώνης, υπεραμύνονται της νομιμότητας των εισοδημάτων τους και βεβαίως δηλώνουν πλήρη άγνοια για το… χέρι που μπήκε και διέγραψε τα τρία συγκεκριμένα ηλεκτρονικά αρχεία από την αρχική λίστα Λαγκάρντ.

Η ίδια αποφεύγει να κάνει δηλώσεις για την υπόθεση. Τον ρόλο αυτόν έχει αναθέσει –και πάλι μόνο όταν η δικονομική τάξη το απαιτεί –στον δικηγόρο Γιώργο Στεφανάκη, ο οποίος εκπροσωπεί όλη την οικογένεια που ελέγχεται ποινικά.

Η διερεύνηση της υπόθεσης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά η κυρία Παπακωνσταντίνου είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη της για να αποδείξει την αθωότητά της.