To παιχνίδι στην πλευρά της ΝΔ και του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επιχείρησαν να περάσουν ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης, μετά την ολοκλήρωση λίγο μετά τις 7.30 μ.μ, στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, της έκτακτης συνάντησης για το φλέγον θέμα της διακοπής της λειτουργίας της ΕΡΤ. Νωρίτερα το μεσημέρι σε ένα ακόμη επεισόδιο της ενδοκυβερνητικής κρίσης που έχει ξεσπάσει λόγω των χειρισμών του Μαξίμου στο θέμα της ΕΡΤ, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν στη Βουλή πρόταση νόμου «Περί μη κύρωσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου» για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, αφού απηύθηνε πρόσκληση προς τον Αντώνη Σαμαρά να οριστεί άμεσα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών για το θέμα, δήλωσε: «Ολοι θέλουμε άμεσα μια ριζική μεταρρύθμιση στην ΕΡΤ, αλλά μια μεταρρύθμιση συμφωνημένη, ψηφισμένη από τη Βουλή και με την ΕΡΤ να λειτουργεί».

«Δεν υπάρχει Ελληνας που να θέλει να διαταραχθεί η πορεία της χώρας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποδηλώνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα άρσης της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Προσέθεσε ωστόσο ότι «τα τρία κόμματα μπορούμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια εφόσον υπάρχει ειλικρίνειας και ισοτιμίας. Λειτουργούμε ως εγγυητές της σταθερότητας αλλά βάση συγκεκριμένων αρχών» τόνισε και κλείνοντας είπε ότι αναμένει την απάντηση της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά.

«Περιμένουμε την αντίδραση από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού και ελπίζω τα μηνύματα που στέλνουμε, να είναι μηνύματα αντιληπτά από όλους. Γιατί εδώ, με αφορμή ένα συγκεκριμένο ζήτημα, καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο λειτουργίας της χώρας τελικά, γιατί όλα όσα συμβαίνουν στον τόπο αυτό, δεν αφορούν την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση, μας αφορούν όλους ως κοινωνία και ως έθνος» είπε.

Κουβέλης: «Εικόνα θολή αναφορικά με την κυβέρνηση»

Ο Φώτης Κουβέλης από την πλευρά του, δήλωσε: «Η περαιτέρω πορεία της κυβέρνησης προϋποθέτει την ουσιαστική συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων που την συγκροτούν και την στηρίζουν. Από το βήμα αυτό απευθύνω πρόσκληση στον κ. Πρωθυπουργό προκειμένου να υπάρξει τριμερής συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών για την εξεύρεση του κοινού πολιτικού τόπου και ιδιαίτερα στα ζητήματα στα οποία είναι ορατή όχι μόνο η διαφορετική άποψη αλλά και η αντίθεση, όπως εν προκειμένω η υπόθεση της ΕΡΤ. Η ΕΡΤ αναμφισβήτητα έχει ανάγκη εξορθολογισμού, έχει ανάγκη αναδιαρθρώσεων, πρέπει να αναβαθμιστεί, αλλά αυτό επιβάλλεται να γίνει και πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ ανοιχτή. Είναι απαράδεκτο το γεγονός να είναι κλειστή η ΕΡΤ.Επομένως πρέπει να υπάρξει αυτή η συνεννόηση μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών, των τριών πολιτικών κομμάτων, για να αντιμετωπιστούν όλα εκείνα τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργήσει πράγματι μια εικόνα η οποία φαίνεται να είναι θολή τούτη την ώρα αναφορικά με την κυβέρνηση».

H κατάθεση της πρότασης νόμου το πρωί της Τετάρτης από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ αποτέλεσε και την πρώτη έμπρακτη αντίθεση των δύο κυβερνητικών εταίρων στο ζήτημα της ΕΡΤ, που τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις εντός της τρικομματικής κυβέρνησης.

Ακολούθησε σε έντονο ύφος η νέα ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ΠΑΣΟΚ για τα όσα ειπώθηκαν για την ΕΡΤ στην άτυπη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων.

«Είναι προφανές ότι η ΝΔ επέλεξε να προχωρήσει παρά την εκφρασμένη αντίθεση των άλλων δύο κομμάτων, χωρίς τα οποία δεν συγκροτείται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, ενώ σημειώνεται ότι τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης αντέδρασαν αρνητικά στην πρόταση του Πρωθυπουργού για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν στη σκληρή γραμμή και θεωρούν το ζήτημα λήξαν, ενώ από το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύεται ότι είναι στο τραπέζι και το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος πάντως, μιλώντας το μεσημέρι στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι το κόμμα του«δεν θέλει αλλά και δεν φοβάται τις εκλογές».

Να σημειωθεί ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την κατάργηση της επίμαχης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.