«Ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε μια Κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να λειτουργεί με εκπλήξεις, τετελεσμένα, μονομερείς ενέργειες ή εκβιασμούς ανοιχτούς ή υπολανθάνοντες», διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινή έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε «υπάρχει κανείς που δεν καταλαβαίνει τώρα αυτό που λέγαμε πάντα;».

Διευκρίνισε ότι το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία για λόγους εθνικής ανάγκης, αλλά όπως είπε «έχουμε τεράστιες διαφορές ιστορικές, ιδεολογικές, αξιακές και βεβαίως κάνουμε συμβιβασμούς. Αλλά ο συμβιβασμός προϋποθέτει ειλικρίνεια, αμοιβαίο σεβασμό και αποδοχή της θεσμικής ισοτιμίας».

Κάλεσε προσωπικά τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ναδιαφυλάξει την ενότητα και την προοπτική της Κυβέρνησης πάνω στη βάση: της ειλικρίνειας, του αμοιβαίου σεβασμού, της θεσμικής ισοτιμίας, της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, του σεβασμού των κανόνων λειτουργίας.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει εκλογές, αλλά όπως είπε «δεν τις φοβάται».

«Εάν κάποιοι νομίζουν ότι ήρθε η ώρα τώρα, ότι αυτή ήταν η προτεραιότητα, να παίξουμε ένα παιχνίδι δύναμης, ένα μπρα ντε φερ στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κάνουν λάθος γιατί υποτιμούν το ΠΑΣΟΚ, το εσωτερικό του, τη δύναμη και την ιστορία του», προειδοποίησε ο πρόεδρος του κόμματος. «Πιστεύουν κάποιοι αφελώς, προκλητικά και ανιστόρητα ότι το ΠΑΣΟΚ φοβάται τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει εκλογές γιατί δεν χρειάζεται η χώρα εκλογές. Αλλά δεν τις φοβάται. Είναι τεράστια διαφορά. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μάθει να ρίχνει κυβερνήσεις , έχει σαφή προτάγματα και προτεραιότητες και θα κάνει λάθος όποιος τα υποτιμήσει. Είναι μυωπική και αλαζονική κάθε άλλη προσέγγιση γι’ αυτό ζητούμε άμεση συνάντηση των τριών αρχηγών για να συζητήσουμε τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Μαθήματα δεν δεχόμαστε από κανέναν ούτε εκβιασμούς. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας, πρωτίστως όμως της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Δεν θέλουμε να δημιουργείται περιττή ένταση αλλά δεν πρόκειται να μιλήσουμε υπαινικτικά», τόνισε.