«Δεν κάνουμε ούτε πανηγύρι, ούτε καρναβάλι, ούτε τουρισμό. Με το Gay Pride τιμούμε τη διαφορετικότητα». Με αυτά τα λόγια ο Γιάννης Μπουτάρης αιτιολόγησε την απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης να υποστηρίξει το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στην πόλη, στις 14 και 15 Ιουνίου. Ωστόσο, οι αντιδράσεις φέτος αναμένεται να είναι πιο οργανωμένες, καθώς ήδη η οργάνωση Ορθόδοξοι Πολίτες Θεσσαλονίκης έχει προγραμματίσει για αντι-πορεία διαμαρτυρίας για το φεστιβάλ την ημέρα της έναρξής του.

Πολυσυλλεκτική γιορτή και διεκδίκηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήρισε τη διοργάνωση ο Θάνος Βλαχογιάννης, εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride, που έχει κεντρικό σύνθημα «Ελεύθερα πνεύματα, ελεύθερα σώματα». «Διεκδικούμε όλες και όλοι μαζί από όλη την Ελλάδα το δικαίωμά μας στην ανεκτικότητα. Το φεστιβάλ αγκαλιάζει την ελευθερία έκφρασης και αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα», ανέφερε. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του HOMOphonia Νίκος Χατζητρύφων τόνισε ότι διεθνώς διοργανώνονται παρόμοια φεστιβάλ. «Στόχος μας ήταν η διοργάνωση κάτι παρόμοιου και στη Θεσσαλονίκη και το πετύχαμε μετά την αλλαγή σε επίπεδο δήμου στην πόλη», δήλωσε. Μέσα από τις διήμερες εκδηλώσεις οι διοργανωτές διεκδικούν τη νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.

Σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες που εξέφρασε κατ’ αρχήν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος και ομάδες πολιτών, ο δήμαρχος ανέφερε ότι αντιδράσεις υπάρχουν και θα υπάρχουν κάθε φορά σε μια καινούργια πραγματικότητα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κινητοποιήσεις από θρησκευτικές οργανώσεις ή τη Χρυσή Αυγή. «Το θέμα είναι να έχουμε ανεκτικότητα στην όποια διάκριση του άλλου. Η ανεκτικότητα και η ελευθερία έκφρασης είναι το πιο βασικό και απόλυτο στοιχείο της δημοκρατίας. Το Gay Pride είναι μια εκδήλωση, όχι απλά ανεκτικότητας, είναι μια εκδήλωση αποδοχής της διαφορετικότητας», τόνισε και ανέφερε ότι υπάρχει συνεννόηση με την Αστυνομία ώστε «να μην επιβάλει κάποιος με τη βία τη γνώμη του».

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Παρασκευής στην Πλατεία Χρηματιστηρίου στα Λαδάδικα, ενώ θα συνεχιστούν από τις 11 το πρωί του Σαββάτου στην Πλατεία Λευκού Πύργου. Η παρέλαση, την οποία θα προλογίσει ο δήμαρχος, θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα.

Πορεία διαμαρτυρίας. Στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής οι Ορθόδοξοι Πολίτες Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου, δίπλα στον ιερό ναό Παναγίας Χαλκέων και πορεία διαμαρτυρίας ώς το δημαρχιακό μέγαρο. «Η πόλη δεν είναι «ανοιχτή» όταν δέχεται τον κυναιδισμό, ούτε «φωτεινή», όταν βυθίζεται στο σκοτάδι της πλάνης, διότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι φυσιολογικότητα, αλλά πλάνη και διαστροφή διαβολική», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, στην οποία πάντως διευκρινίζουν ότι είναι αντίθετοι στη βία και η αντίστασή τους είναι πνευματική.