Το χαμένο ημερολόγιο του Αλφρεντ Ρόζενμπεργκ, στενού συνεργάτη του Αδόλφου Χίτλερ ο οποίος έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων, ανακαλύφθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ρόζενμπεργκ κατηύθυνε τη συστηματική ναζιστική λεηλασία εβραϊκών έργων τέχνης σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, η ναζιστική μονάδα που είχε δημιουργηθεί για την εκμετάλλευση αυτών των αντικειμένων ονομαζόταν Task Force Reichsleiter Rosenberg.

Το 400 σελίδων ημερολόγιο είχε κρατηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο κατά τη διάρκεια της δίκης της Νυρεμβέργης, αλλά λίγο αργότερα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

Ο Ρόζενμπεργκ καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ήταν ένα από τα 12 ανώτερα στελέχη των Ναζί που εκτελέστηκαν τον Οκτώβριο του 1946.

Ο Γερμανός Ρόμπερτ Κέμπνερ, ένας από τους εισαγγελείς στη δίκη, θεωρούνταν για πολύ καιρό ύποπτος για τη μεταφορά του ημερολογίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οταν πέθανε το 1993, σε ηλικία 93 ετών, τα παιδιά του, ο πρώην γραμματέας του και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος ενεπλάκησαν σε μια δικαστική διαμάχη διεκδικώντας την κυριότητα του ημερολογίου.

Τα παιδιά του συμφώνησαν, τελικά, να παραδώσουν το ημερολόγιο του πατέρα τους, αλλά όταν οι υπάλληλοι του Μουσείου πήγαν στο σπίτι του το 1999 για να το πάρουν, ανακάλυψαν ότι έλειπαν πολλές χιλιάδες σελίδες.

Πριν από λίγους μήνες, το Μουσείο του Ολοκαυτώματος εντόπισε τις σελίδες που έλειπαν από το ημερολόγιο σε ένα σπίτι στο Μπάφαλο. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου μέσα την εβδομάδα.

Εκτιμάται ότι το ημερολόγιο θα ρίξει φως στις μυστικές συναντήσεις του Ρόζενμπεργκ με τον Χίτλερ. Εικάζεται, ακόμη, ότι περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με την κατοχή της Σοβιετικής Ενωσης από τους Ναζί, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για μαζικές δολοφονίες Εβραίων.