Κεραυνός εν αιθρία σε κυβέρνηση και Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), καθώς προσφορά στο διαγωνισμό δεν κατέθεσε το αδιαφιλονίκητο φαβορί, δηλαδή η Gazprom!

Αυτό σημαίνει ότι ο περιβόητος διαγωνισμός πώλησης της ΔΕΠΑ τινάζεται στον αέρα, δεδομένου ότι δεν «εμφανίστηκε» ούτε ο άλλος διεκδικητής της, η κοινοπραξία M+M (Ομιλοι Βαρδινογιάννη – Μυτιληναίου).

Στον άλλο διαγωνισμό, αυτόν για το ΔΕΣΦΑ, προσφορά κατατέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ μόνο από την αζέρικη Socar, καθώς η επίσης ρωσική εταιρεία Negusneft (του ομίλου Sintez) αποσύρθηκε και δεν υπέβαλε προσφορά.

Το γεγονός έπεσε σαν… βόμβα στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ που όπως λέει κορυφαίο της στέλεχος δεν είχε την παραμικρή ένδειξη πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Επιχειρώντας να εξηγήσει τη στάση της Gazprom, το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι ενδεχομένως οι Ρώσοι να είχαν τα τελευταία 24ωρα ενημέρωση από την Κομισιόν ότι θα έβαζε «βέτο» στην εξαγορά της ΔΕΠΑ, και έτσι δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να καταθέσουν προσφορά.

Τα… «καλά» νέα

Η μοναδική «καλή» είδηση είναι ότι κατέθεσε προσφορά στο διαγωνισμό για το ΔΕΣΦΑ, η αζέρικη Socar, που σημαίνει «καλά νέα» και για τον αγωγό ΤAP. Πολλοί έχουν συνδέσει την επιλογή του TAP έναντι του ανταγωνιστή του Nabucco West από την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Σαχ Ντενιζ στο Αζερμπαιτζάν, με την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την Socar.