Ιδανικό φινάλε για την καριέρα του, επεφύλαξε ο Θοδωρής Παπαλουκάς που ανακοίνωσε μετά την κατάκτηση του ρωσικού πρωταθλήματος με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ότι κρεμάει τα παπούτσια του.

«Η τελευταία σεζόν της καριέρας μου ήταν σχεδόν τέλεια. Παραλίγο να κερδίσουμε την Ευρωλίγκα. Αν αυτό συνέβαινε, τότε θα ήταν τέλεια. Είμαι χαρούμενος που τέλειωσα την καριέρα μου στην ΤΣΣΚΑ. Ηταν όνειρο ζωής και είναι σπουδαίο που η σεζόν τελείωσε θετικά», δήλωσε στη ρωσική ιστοσελίδα R-sport, λίγο μετά το θριαμβευτικό φινάλε και τον τίτλο του πρωταθλητή Ρωσίας.

Αυτός ήταν και ο 18ος τίτλος στην πλούσια καριέρα του που φυσικά δεσπόζει το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2005 στο Βελιγράδι με την Εθνική Ομάδα και οι δύο Ευρωλίγκες με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη Μαδρίτη (2006) και στην Πράγα (2008). Μετράει ακόμα επτά πρωταθλήματα και τρία κύπελλα Ρωσίας με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο Ισραήλ με τη Μακάμπι καθώς και τρία κύπελλα Ελλάδας με τον Ολυμπιακό.

Ακόμα είχε πάρει ασημένιο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ του 2006 στην Ιαπωνία με την εθνική ομάδα.

Αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη το 2006 αλλά και mvp του φάιναλ φορ την ίδια χρονιά, ενώ το 2007 αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της σεζόν. Εχει συμμετάσχει σε εννέα φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, της οποίας ηγείται ακόμα σε ασίστ και συμμετοχές. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι είχε γενέθλια πάντα μέσα στα φάιναλ φορ !

Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Εθνικό Ελληνορώσων, συνέχισε στους Αμπελοκήπους και τη Δάφνη, στον Πανιώνιο, τον Ολυμπιακό, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ξανά στον Ολυμπιακό, στην Μακάμπι και έκλεισε την καριέρα του και πάλι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας δίπλα στον Ετόρε Μεσίνα με τον οποίο κατέκτησε τις δύο Ευρωλίγκες.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία τα λόγια του καταξιωμένου Ιταλού τεχνικού για τον Παπαλουκά: «Μέσα στη χαρά του τίτλου, υπήρχε επίσης μια λυπηρή στιγμή. Ο Τεό Παπαλουκάς, ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τερμάτισε την καριέρα του. Έδωσε πολλά στους συμπαίκτες του, τους προπονητές του και τους οπαδούς. Θα ήθελα να πω ευχαριστώ στον Τεό»τόνισε με σεβασμό ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ.

Οσο για το μέλλον του Θοδωρή, ο ίδιος ο Παπαλουκάς, είναι σαφής:

«Ειλικρινά δεν γνωρίζω τι θα κάνω. Θέλω επιτέλους να ηρεμήσω και να περάσω χρόνο με την γυναίκα μου, γιατί συνήθως πέρναγα περισσότερο χρόνο με τους συμπαίκτες μου παρά με εκείνη».

Και όπως λένε Θοδωρή, και οι Αμερικάνοι που σε γνώρισαν καλά μαζί με τα άλλα παιδιά της εθνικής το 2006

«Thanks for the memories».