Ξένα επενδυτικά κεφάλαια έχουν βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα διαβλέποντας ευκαιρίες και προεξοφλώντας ότι η ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει την κρίση. Ηδη εκπρόσωποι δεκάδων funds από το εξωτερικό πραγματοποιούν συναντήσεις στη χώρα μας με οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες διερευνώντας τις δυνατότητες που υπάρχουν για επενδύσεις σε διάφορους τομείς. Χθες ανακοινώθηκε ότι το επενδυτικό fund Global Family Partners εξετάζει το να επενδύσει στη χώρα μας, μπαίνοντας παράλληλα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δηλώνουν ικανοποίηση από τις εξελίξεις αυτές και τις συνδέουν με τα σημάδια σταθεροποίησης που εμφανίζει η ελληνική οικονομία και με το θετικότερο κλίμα που διαμορφώνεται στις αγορές του εξωτερικού. Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley επεξεργάζεται τη δημιουργίαενός fund που θα τοποθετείται σε ελληνικές επιχειρήσεις και θα είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ο Nικολάι Αλμπίνους, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Global Family Partners, η οποία συμμετείχε και στην αύξηση κεφαλαίου ελληνικής τράπεζας, αναφέρθηκε χθες στη δημιουργία του GFP Hellenic Investment Fund, το οποίο θα επενδύει στην Ελλάδα και προγραμματίζεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι όμως που, όπως αναφέρθηκε, θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στην αγορά. Η δήλωση αυτή έγινε στην παρουσίαση στη Νέα Υόρκη 25 μεγάλων ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια της οποίας μεγάλος αριθμός ξένων επενδυτών είχε επαφές και με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών.

Ο Nικολάι Αλμπίνους, γεννημένος το 1971, διευθύνει μια επενδυτική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο που εκπροσωπεί και διαχειρίζεται ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία επιθυμούν, μεταξύ άλλων, να τοποθετηθούν και στην Ελλάδα. Τα εβραϊκών συμφερόντων κεφάλαια ύψους 150 εκατ. ευρώ θα τοποθετηθούν αποκλειστικά στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς των τυχερών παιχνιδιών, στις τράπεζες και στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Ο επενδυτικός του ορίζοντας κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 χρόνια.

Παράλληλα, οι τομείς της ενέργειας, του real estate, του τουρισμού, της βιομηχανίας, αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν το ενδιαφέρον της Third Point για επενδύσεις στην Ελλάδα. Το αμερικανικό fund, το οποίο κέρδισε 500 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα-«σκουπίδια», ίδρυσε το Third Point Hellenic Recovery Fund, το οποίο επενδύει αποκλειστικά στη χώρα μας.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει πλέον την εισαγωγή funds στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Οι Αρχές του ΧΑ προχώρησαν σε αυτή την κίνηση καθώς οι επιχειρήσεις που αποτελούν τον ελληνικό παραγωγικό ιστό (εκτός ίσως των ναυτιλιακών) δεν έχουν το μέγεθος εκείνο ώστε να προσελκύσουν ξένους θεσμικούς επενδυτές που διαθέτουν μεγαλύτερα ποσά προς επένδυση. Ετσι, το Χρηματιστήριο της Αθήνας για να καλύψει το κενό αυτό με συμβούλους μεγάλες επενδυτικές τράπεζες προχώρησε στην εισαγωγή στην ελληνική αγορά επενδυτικών σχημάτων διαπραγματευομένων σε χρηματιστήρια (listed investment funds), τα οποία θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον μεταφοράς επενδυτικών πόρων στον παραγωγικό ιστό της Ελλάδας.

Για τους ξένους επενδυτές, πάντως, σύμφωνα με αυτά που αποκόμισαν τα στελέχη του ΧΑ από τις συναντήσεις μαζί τους, το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους εξής τομείς:

n Σε ιδιωτικοποιήσεις σε τίτλους real estate και υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, δίκτυα παροχής νερού κ.λπ.).

n Σε εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό, κυρίως τρόφιμα και ποτά, με τη λογική της μεταποίησης γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, και υγιή οικονομικά στοιχεία, οι οποίες σήμερα λόγω της συρρίκνωσης της εσωτερικής κατανάλωσης δοκιμάζουν επιτυχώς αλλά με περιορισμένους πόρους την εξαγωγική τους προοπτική.

n Τέλος, σε εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη καινοτομιών και νέων τεχνολογιών, στον κλάδο της ενέργειας ή της διαχείρισης των αποβλήτων, καθώς και στον τουρισμό, σε συνδυασμό μάλιστα με το real estate.