Τη σκυτάλη από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο πήραν χθες δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους για την απόφαση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη να επιτρέψει για δεύτερη συνεχή χρονιά τη διοργάνωση του Thessaloniki Gay Pride στην πόλη, στις 14 και 15 Ιουνίου.

Οι αντιδράσεις προήλθαν κυρίως από δημοτικούς συμβούλους συντηρητικών παρατάξεων, που κατηγόρησαν τον δήμαρχο ότι διχάζει τη Θεσσαλονίκη με την επιλογή συγκεκριμένων εκδηλώσεων. «Η ιδιαιτερότητα κάθε ατόμου δεν μας αφορά. Το να κάνουμε όμως την ιδιαιτερότητα αυτή παρέλαση, όταν διχάζει την πόλη, είναι άλλο ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Γκιουλέκας. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο δήμος «βαφτίζει» προοδευτικό ό,τι διχάζει και κατηγόρησε προσωπικά τον κ. Μπουτάρη για πολιτική υποκρισία, υποστηρίζοντας ότι για το θέμα του Thessaloniki Gay Pride ζητεί την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ στο παρελθόν αποφάσισε μόνος του να μην παραχωρήσει την Πλατεία Αριστοτέλους στον Μίκη Θεοδωράκη ή σε κόμματα για προεκλογικές εκδηλώσεις.

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής παράταξης, Στέλιος Παπαθεμελής, χαρακτήρισε «κατάντημα, κατάπτωση και ντροπή να εμφανίζεται ο δήμος ως διοργανωτής σε τέτοιες εκδηλώσεις». Μάλιστα σχολίασε τη δήλωση που έκανε στο παρελθόν ο δήμαρχος, ότι θα ήταν διατεθειμένος να τελέσει γάμους ομοφύλων ζευγαριών, διερωτώμενος: «Αν εμφανιστεί κτηνοβάτης με το κτήνος του θα πρέπει να τελέσει γάμο;».

Αμετακίνητος ο δήμαρχος. Πάντως ο δήμαρχος εμφανίστηκε αμετακίνητος, τονίζοντας πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ανοικτός σε κάθε είδους εκδηλώσεις, εκτός από αυτές που οργανώνονται από τη Χρυσή Αυγή. «Η ελευθερία στην έκφραση, είτε ιδεολογίας είτε σεξουαλικότητας, είναι σεβαστή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στην ανακοίνωση του μητροπολίτη Ανθιμου, με την οποία χαρακτήρισε «ντροπή, πρόκληση και σύμπτωμα διαφθοράς» το Gay Pride, καλώντας τους πιστούς να απομακρύνουν τα παιδιά τους και τους εαυτούς τους από τέτοιες «ανόσιες και αφύσικες εκδηλώσεις» και να διατυπώσουν παντού «τις κάθετες αντιρρήσεις για το ομοφυλοφιλικό πάθος».

Επισήμανε ωστόσο ότι, σεβόμενος τις 19.000 υπογραφές που συγκέντρωσαν και παρέδωσαν πολίτες στον μητροπολίτη, συμφωνήθηκε η πορεία να μη γίνει στην οδό Αγίας Σοφίας, όπου βρίσκονται ο φερώνυμος ναός και η μητρόπολη Θεσσαλονίκης, αλλά στον άξονα της Αριστοτέλους. «Είναι μια συμφωνία μεταξύ πολιτισμένων ανθρώπων, οι οποίοι κάνουν ό,τι καθένας θεωρεί σωστό στο πλαίσιο της νομιμότητας», τόνισε.