Χρονικό περιορισμό αλλά όχι κατάργηση της προσωρινής διαταγής, με στόχο να περιοριστούν τα φαινόμενα κατάχρησης του δικαιώματος αυτού, επιχειρεί να θέσει με διάταξη που προωθεί στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό είχε προκληθεί σάλος όταν ανάλογη διάταξη που καταργούσε ουσιαστικά στην πράξη τόσο το δικαίωμα της προσωρινής διαταγής για τους εργαζόμενους που προσφεύγουν καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα είχε προωθηθεί μέσω του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τότε, η επίμαχη διάταξη δεν προχώρησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, ως καθ΄ύλην αρμόδιος, είχε δεσμευθεί ότι θα φέρει νέα διάταξη για τη ρύθμιση του επίμαχου θέματος. Στόχος είναι να μην στερούνται χιλιάδες συμβασιούχοι το δικαίωμα προσωρινής έννομης προστασίας που παρέχεται μέσω της προσωρινής διαταγής και των ασφαλιστικών μέτρων ,αλλά ούτε και να γίνεται κατάχρηση του μέτρου αυτού.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

Προσωρινή διαταγή: Η συζήτηση της προσωρινής διαταγής προσδιορίζεται υποχρεωτικά εντός δύο εργάσιμων ημερών, από την κατάθεση της αίτησης.

Ασφαλιστικά μέτρα: Αν γίνει δεκτό το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής, η σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προσδιορίζεται για συζήτηση, υποχρεωτικά μέσα σε τριάντα ημέρες.

Αναβολή της συζήτησης χορηγείται μόνο αν συντρέχει σπουδαίος λόγος στο πρόσωπο του διαδίκου. Στην περίπτωση αυτή η δικάσιμος ορίζεται υποχρεωτικά εντός τριάντα ημερών. Αναβολή της υπόθεσης για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν επιτρέπεται, διαφορετικά παύει αυτοδικαίως η ισχύς της προσωρινής διαταγής, εκτός αν αυτή παραταθεί από το δικαστήριο.

Κύρια αγωγή: Αν το ασφαλιστικό μέτρο έχει διαταχθεί πριν την άσκηση της κυρίας αγωγής, ο δικαστής που το διατάσσει, ορίζει υποχρεωτικά προθεσμία όχι μεγαλύτερη των τριάντα ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων.

Αναβολή της κυρίας υπόθεσης επιτρέπεται μία μόνον φορά και σε χρόνο, που σε καμία περίπτωση δεν απέχει περισσότερο από δύο μήνες από την αρχική δικάσιμο. Δεύτερη αναβολή, χορηγείται μόνον αν συντρέχει λόγος ανωτέρας βίας.

Η νέα δικάσιμος στην περίπτωση αυτή προσδιορίζεται υποχρεωτικά εντός τριάντα ημερών και η απόφαση επί της αγωγής εκδίδεται από το δικαστήριο υποχρεωτικά, εντός τριών μηνών από τη συζήτηση, κι όταν πρόκειται για υπόθεση με αντικείμενο διαρκή έννομη σχέση (εργατικά), η απόφαση εκδίδεται οπωσδήποτε εντός δύο μηνών από τη συζήτηση.

Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των 30 ημερών για την άσκηση της κυρίας αγωγής αίρεται αυτοδικαίως το ασφαλιστικό μέτρο, εκτός εάν ο αιτών, μέσα στην προθεσμία αυτή πέτυχε την έκδοση διαταγής πληρωμής.