Πρώην ηγέτες των Ερυθρών Χμερ που δικάζονται από τον ΟΗΕ ζήτησαν συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων την περίοδο της παντοκρατορίας τους, υπό τον Πολ Ποτ που οδήγησε στο θάνατο 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων από βασανιστήρια, πείνα και καταναγκαστικά έργα από το 1975 έως το 1979.

Ο Χιου Σαμφάν , επικεφαλής του κομμουνιστικού καθεστώτος τη δεκαετία του 1970 και ο Νουόν Τσία ο κύριος ιδεολόγος και καθοδηγητής απάντησαν την Πέμπτη απευθείας στα ερωτήματα συγγενών των θυμάτων των Ερυθρών Χμερ.

«Λυπάμαι πολύ για την εξαφάνιση και την απεχθή δολοφονία του πατέρα σου» είπε ο Χιου Σαμφάν στον Γιμ Ρουμ Ντουλ, απολογούμενος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν γνώριζε για τις ακρότητες και τις βιαιοπραγίες των στρατιωτικών διοικητών και άλλων ηγετών των Ερυθρών Χμερ.

«Συμμετείχα στους Ερυθρούς Χμερ με την αποφασιστικότητα να προστατεύσω την πατρίδα μου και να συμβάλλω στην ανάπτυξή της, αλλά δυστυχώς, το κίνημα κατέληξε στην πλήρη καταστροφή» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τους υπεύθυνους για τη γενοκτονία στην Καμπότζη «ως τους πιο ηλίθιους ανθρώπους πάνω στη γη».

Οι δύο πρώην ηγέτες κατηγορούνται για γενοκτονία, θρησκευτικές διώξεις, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δολοφονίες και βασανιστήρια.

Στην παρούσα φάση, όμως, η δίκη περιορίζεται στην αναγκαστική και βίαιη εκκένωση της πρωτεύουσας της Καμπότζης Πνομ-Πενχ με την άνοδο των Ερυθρών Χμερ στην εξουσία το 1975.